Представители на НЧ „Яна Лъскова-1905“-Несебър завладяха сърцата на българите в Истанбул

Представители на НЧ „Яна Лъскова-1905“-Несебър завладяха сърцата на българите в Истанбул

Представителна група от НЧ “Яна Лъскова- 1905“ – Несебър се завърна от Истанбул – Р Турция,  където участва в културната програма на Българската мисия по случай Националния празник на страната ни 3- ти март.

Над петстотин бяха участниците на най-голямото събитие, което българското Генерално консулство в Истанбул организира по повод празника. Дипломати, включително посланика на Р България в Турция Надежда Нейнски, българската общност, запазила и носеща дълбоко в себе си любовта към родината, гости от Русия и други страни имаха удоволствието да се насладят на изпълненията на децата от Несебър, които трогнаха до сълзи гостите на тържеството.

Концерта бе посветен и на древната българска традиция, свързана с идването на пролетта. Баба Марта, нейните помощници Пижо и Пенда, в които се превъплътиха самодейки от ФФ “Българка“, закичиха  с мартеници гостите и присъстващите на тържеството и разказаха древната легенда за появата на червено – белия конец и за българските традиции свързани с празника.

 НЧ “Яна Лъскова-1905“-Несебър дари  300 тома литература на  Българската екзархия в Истанбул,  с което попълни фонда на библиотеката  и зарадва децата от неделното училище с мартеници, изработени  лично от читалищните самодейци.

Културната програма  на града ни включваше и туристическо представяне на региона. Щанд с материали за Несебър бе подреден във фоайето на сградата на Генералното консулство, където всеки гост можеше да се запознае  с  туристическата инфраструктура и историческото минало на древния ни град. Бяха раздадени множество туристически рекламни материали- пътеводители и карти, албуми, магнити за виртуално приложение „Св.Спас“ и „Св. Параскева“, филми и луксозни каталози със значими археологически обекти, артефакти и др.  Бе дадена възможност неповторимата симбиоза  на исторически, природни и архитектурни дадености да бъде популяризирана по един нетрадиционен начин, извън туристическите борси. Така  Несебър представи  не само културното си лице, но и икономическите  лостове на своя просперитет.

Потвърждение за  доброто представяне на гостите от Община Несебър в Истанбул е благодарственото писмо  на Генералния консул в Р Турция – Ангел Ангелов  до кмета на общината  Николай Димитров.

Остави коментар

*

Facebook
SHARE
Следи чрез Email
Google+
http://nabrega.bg/%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8-%D0%BD%D0%B0-%D0%BD%D1%87-%D1%8F%D0%BD%D0%B0-%D0%BB%D1%8A%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B0-1905-%D0%BD.html">
Pinterest
RSS