Празник на българщината в Еркеч

Празник на българщината в Еркеч

111 години читалище „Просвета“ съхранява и популяризира местни обичаи и традиции

Близо три часа продължи празничната програма в с. Козичино /известно повече като Еркеч/ по случай 111-годишния юбилей на читалище „Просвета-1906“. Залата не успя да събере едновременно и заедно всички: изпълнители, местни жители и почитатели на автентичния фолклор от Бургаска област, които пътуваха специално с децата си до древното българско село, за да съучастват в този празник – тържество на българския дух.

Младата солистка на ансамбъл „Странджа“ Александра Димитрова буквално взриви и разплака аудиторията със своята изповед. „Приятели, започнах музикалното си образование с курсова работа за Еркеч и завърших висшето си образование с дипломна работа – пак за Еркеч. Обичам това село, обичам еркечани, те съхраняват националната ни идентичност и пак ще се връщам тук, при корените български. Докато има селища като Еркеч, България ще я бъде! Вижте колко млади хора са дошли с децата си на днешния празник…“

С много аплаузи бяха придружени изпълненията на участниците в програмата: групата за автентичен фолклор към читалище „Просвета-1906“, създадената наскоро местна фолклорна група „Еркечанка“, мъжката коледарската група в селото и танцов клуб „Чайка“ – Поморие. Репертоарът на поморийския клуб беше изпъстрен изцяло с еркечки хора и песни и включваше елементи от обичаи. Впечатляващата хореография на „Конската“, изпълнена от мъжкия състав на „Чайка“, е изградена изцяло върху автентичните стъпки и такт на това уникално хоро.

Секретарят на читалището Вълка Янкова изреди поименно хората, които през години са дали своя принос за културната институция в нейните дейности за съхраняване на нематериалното културно наследство на България. Всички участници към групата за автентичен фолклор към читалището получиха специални грамоти, сред тях потомственият гайдар Войно Митев и посмъртно Стойка Кънева, автор на книгата „Под небето на Еркеч“, издадена от Община Поморие през 2009 г. 
В експозето на Вълка Янкова бяха изредени големите отличия на читалищната институция от участия в национални и международни културни събития, международни конференции, научни дискусии и фестивали – златни медали, грамоти и плакети за изключителен принос в опазване на нематериалното културно наследство на България.
Еркечани много се гордеят с голямата награда на Министерство на културата – медал „Златният век на цар Симеон“ и вписването на елемента „Еркечкото лазаруване: живата традиция“ в Националната представителна листа на нематериалното културно наследство.

Остави коментар

*

Facebook
SHARE
Следи чрез Email
Google+
http://nabrega.bg/%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BD%D0%B8%D0%BA-%D0%BD%D0%B0-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%89%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B2-%D0%B5%D1%80%D0%BA%D0%B5%D1%87.html">
Pinterest
RSS