Търговските отношения между България и Индия не са задоволителни

Търговските отношения между България и Индия не са задоволителни

Н.Пр. г-жа Пуджа Капур: „Демокрацията в държавата се изразява в независимата съдебна система и зачитането на върховенство на закона. Всички инвеститори знаят колко важна предпоставка е това, за да решат започването на бизнес в чужда страна.“

Изключително ползотворна и важна среща за бизнеса и представителите на местната и държавната власт – за развиване на  двустранните търговски отношение между България и Индия и увеличаване на преките инвестиции,  бе проведена в Гранд Хотел и СПА Приморец в Бургас.

На организираното събитие от Индийско-българската бизнес камара и Посолството на Индия в София, посланикът на Индия в България  Н.Пр. г-жа Пуджа Капур очерта перспективите пред двете страни и сферите за икономическо сътрудничество между тях.

„За изминалата година двустранните търговски отношения между България и Индия са нараснали със 76%. Между април  2016 г. и март 2017 г., в този период Индия дефинира своята финансова година, търговията между двете държави се изчислява на 421 милиона долара. Експортът от Индия към България възлиза на 239 милиона долара, а вносът от България – 187 милиона долара. Очакваме търговските цифри да продължат да се покачват. Семената за икономическо сътрудничество са посети от предприемачи от двете страни, но има области, които все още не са разработени.” – подчерта индийският посланик у нас.

Капур  констатира, че Индия традиционно подържа близки политически отношения с България, но икономическите взаимоотношения не са задоволителни. Според нея вече е  назряло време стопанският обмен между двете страни да достигне по-високи нива и да заеме водеща роля.
 Тя изрази готовността на индийските компании да инвестират  в България в сферите на информационните и комуникационните технологии, селското стопанство, хранителната промишленост, фармацевтичната индустрия, туризма, киноиндустрията и др.

„Индийската филмова индустрия вече откри България, а след нея винаги идват и индийските туристи. Бургас е свидетел на този растеж в местната икономика. Предизвикателството е и българите от творческите среди да открият Индия.
Бургаският регион е чудесен. На него се отглежда грозде и се прави вино. Обработката на храни  и търговията с тях е една област, която може да се развие. Трябва да се наблегне на този компонент, защото партньорството в хранително-вкусовата промишленост  е съвсем естествено и възможно.
Що се отнася до традиционните сектори, българските компании могат да се насочат  към производството на военна техника и части, авточасти, инженерни стоки, метали и експорт на зърнени храни, розово масло, слънчогледово олио и вино за Индия” – с тези думи индийският посланик очерта перспективите пред българския бизнес.

Днес Индия е най-бързо развиващата се икономика и се очаква да заеме 3-тото място с брутен вътрешен продукт от 2,45 трилиона долара. Според индексите на Световната банка, изнесени преди 2 дни, преките чуждестранни инвестиции на страната до 2019 г. ще достигнат до 60 милиарда долара годишно, с резерв от 400 милиарда. Индийските компании се очертават като най-големия  инвеститор в развитите и развиващите се държави. Очаква се производството на Индия да нарасне с 5 пъти през следващите 10 години. Това отваря вратите на България, която  може предложи на „икономическия тигър” както сурови материали, така и технологии, които ще се котират ефективно на индийския пазар.

Посланикът на Индия в България Н.Пр.  Пуджа Капур разкри пред гостите в Гранд Хотел и СПА Приморец пътят, който Индия е извървяла, за да се радва днес на завидния икономически ръст, който е постигнала.

„През последните 3 години премиерът на Индия Нерендра Моби осъществи редица реформи.  Положителните тенденции и растежът  на държавата са следствие на промени и трансформации в политическите и икономическите среди чрез различни програми. Въведените реформи от правителството бяха насочени към улесняването  на бизнеса и създаването благоприятни на условия за неговото развитие.

Резултатът от това днес се виждат в последната класация на Световната банка – Индия се изкачи с 30 пункта напред за 1 година. Необходими са само 26 дни, за да бъде стартиран нов бизнес в Индия.  За целта има създадена Национална Агенция „Инвест Индия”, чиято работа е да спомага за целия процес по регистрация на фирма.

Силата на Индия се основава на трите „D”-та:  Democracy, Demography and Demand (демокрация, демография и търсене).

Демокрацията в държавата се изразява в независимата съдебна система и зачитането на върховенство на закона. Всички инвеститори знаят колко важна предпоставка е това, за да решат започването на бизнес в чужда страна. Относно Демографията, до 2020 г. Индия ще бъде най-младата страна в света със средна възраст до 29 години. Ще има достатъчно работна сила, но предизвикателството е как тя да бъде обучена и подготвена за предизвикателствата на 21 век. А Търсенето е свързано с търсенето на развиващата се средна класа, която предлага пазар по-голям от цял континент.” 

Остави коментар

*

Facebook
SHARE
Следи чрез Email
Google+
http://nabrega.bg/%D0%BF%D0%BE%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D1%8A%D1%82-%D0%BD%D0%B0-%D0%B8%D0%BD%D0%B4%D0%B8%D1%8F-%D0%B2-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F-%D1%82%D1%8A%D1%80%D0%B3%D0%BE%D0%B2.html">
Pinterest
RSS