Паметна плоча на католически духовник ще допринася за развитието на поклонническия и културен туризъм в Несебър

Паметна плоча на католически духовник ще допринася за развитието на поклонническия и културен туризъм в Несебър

„Някой е подвел Сливенския митрополит дядо Йоаникий. Става въпрос за недоразумение. Аз дълбоко го уважавам и дори предвиждам в скоро време среща с него за да изгладим гледните си точки. Скандал няма и няма да има.” Това обяви на импровизиран брифинг пред бургаски журналисти в Несебър кметът Николай Димитров. Поводът за изнънредното му изявление бе позиция на Сливенската митрополия, която се обяви срещу идеята в града да има паметна плоча на монсеньор Анжело Ронкали. Преди да стане папа Иоан ХХІІІ, той е бил на две мисии в Несебър и е помогнал на местните хора и много бежанци. Идеята е на провлака към Стария град да бъде изграден не паметник, а възпоменателен знак с височина около метър и половина, на който ще бъде описана дейността на католическия духовник в града.

Николай Димитров посочи, че на 5-ти юли настоящият папа Бенедикт ХVІ е стартирал процедурата за канонизирането на Иоан ХХІІІ. Според Ватикана това може да се осъществи преди края на годината, но конкретна дата предстои да бъде одобрена от кардиналски съвет. Любопитен факт е също така, че след мисиите си в Несебър, монсеньор Ронкали е сменил титула си и от Ариополски се е нарекъл с местното название Месембрийски.

Според кмета на Несебър, паметната плоча отбелязваща дейността на духовника в морския град ще допринесе и за развитието на поклонническия и културен туризъм в региона. „На наша територия няма русалки и вампири, като в някой други общини от областта, но имаме историческа личност, която е помагала”, заключи Николай Димитров. Той добави, че Господ е един, а пътищата, по които всеки стига да него са различни и имат право на почит и уважение.

Остави коментар

*

Facebook
SHARE
Следи чрез Email
Google+
http://nabrega.bg/%D0%BF%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D1%82%D0%BD%D0%B0-%D0%BF%D0%BB%D0%BE%D1%87%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%B4%D1%83%D1%85%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B8.html">
Pinterest
RSS