От днес започват Водици – дните, които сбъдват мечти

От днес започват Водици – дните, които сбъдват мечти

Ако много искаме да ни се случи нещо хубаво – сега е моментът да го поискаме и от Вселената. Преданията разказват, че каквото и да си пожелаем на Водици, то се сбъдва. Затова трябва да внимаваме какво си пожелаваме, все пак!

5, 6 и 7 януари са дните, известни като Водици.  В древността за българите тези дни са били последните дни от годината. Празникът Водици води началото си още от преди Христа и е бил приеман като символ на живота и сътворението. Поверието гласи, че тогава небето се отваря за човешките желания. Това са силни дни, пречистващи ни от изминалите преживявания. Наричани са още и дни на магия, в чийто период можем да се самоорисаме с благодат. Затова – да си пожелаваме на воля, каквото душа иска!

Празникът Водици е свързан със силата на водата да „помни” и преклонението пред животворството й. Старите българи са вярвали, че на границата между земния и отвъдния свят тече Реката на живота. Мястото, където душата се “измива” за последно, “съблича” тялото си и пречистена поема по Пътя към Бога си. Знаели са, че Водата пречиства, лекува и помни. Затова повечето от обредите са свързани с действия и наричания, отправени към, от и за Водата: Мълчана вода, Жива вода, Кадена вода, Наречена вода, Умна вода, Мъчна вода, Любена вода, Вречена вода, Здрава вода … На 5 януари е първият ден на Водици, ден, в който прадедите ни са правили мълчана и наричана вода. 5 януари е също така Попова Коледа или Зимен Кръстовден.

На 6 януари е денят на мъжката енергия, когато момчетата и мъжете се къпят в студена изворна вода за здраве и сила.

А третият, последен ден от Водици, 7 януари, е свързан с женската енергия, когато жените и момите се къпят в студената вода за здраве и плодородие. Така пречистени двете енергии се сливат силни в новата година.

Все пак, трябва да направим нещо и сами, за да подпомогнем сбъдването на мечтите си.

Ето, например, какво открих като упътване:

Когато се здрачи достатъчно навън на 5-ти, налей вода в един съд. Може да е купа или малка тенжерка. По-добре да е по-голям съд и по-широк! Гледай да не е пластмасов съд.
Някога водата се е наливала от извор или кладенец, но ти ползвай чешмата в къщи.
Изнеси водата навън – на балкона или прозореца, или на двора. Хвани съда с две ръце и притихни малко с водата си. Остави я да те усети. Подишай свежия въздух с нея. Постой си така поне 5 минути.
Поздрави я и й кажи името си. НА ГЛАС!!! Тя вече те познава. Тя е ТВОЯТА вода. Постойте още малко заедно, остави съда навън и се прибери. Нека водата ти остане няколко часа под небето да се „измълчи” и пречисти.

Точно преди полунощ излез отново при нея. Тогава преди ВОДИЦИ силата й е най-голяма. Отново хвани съда с две ръце. Дланите ти трябва плътно да обхващат стените. Знам, че е студено…
Сега се свържи с твоята вода. Помисли кое е най-голямото ти желание, кое е това, чието сбъдване ще ти донесе нова Сила и Радост. Не бързай! Изречи на глас пред водата си най-съкровеното си желание!
Заяви волята си ясно и категорично! Наричай, не моли!
Притихни отново и постой с нея. Опитай се да си представиш как ще изглежда живота ти, когато точно това желание бъде сбъднато. Опитай се да „видиш” тази картина в твоята вода.
Огледай се в нея! Как ще изглеждаш сбъднат? Виж как си облечен! Има ли някой наоколо? Къде си? На какво мирише? Какъв сезон е?
Наслади се на Сбъдването си!
Предизвикай абсолютната си увереност, че това ще се случи!
Кажи на водата всяка дума, която се явява в този момент…
И завърши гласно с най-старото и силно наричане:
Реченото ми да бъде сторено!

После покрий водата с кърпа (по възможност бяла) и се прибери.
Остави водата си цяла нощ да поеме словото ти. Да го чуе, да го залюлее, да го изкъпе, да му вдъхне живот и да пренареди твоето СБЪДВАНЕ.

Сутринта на ВОДИЦИ, Богоявление или още Йордановден, когато се събудиш, първо иди при Водата си. Измий си очите с нея и с много обич отпий от твоето Сбъдване. После пак…
Усети твоя ДАР с цялата си душа. После склони чело пред Водата и на глас й благодари!
Прибери я. Можеш да я изпиеш цялата или по малко, както искаш, да наръсиш с останалото от нея дома си, да полееш някое цвете – както прецениш. Това е НАРЕЧЕНА вода и тя ще носи енергията на желанието ти. Силата й е право пропорционална на емоцията, която си вложил в нея и на количеството Вяра, изпълваща душата ти. Така че, магията е в твоите ръце!

Това е! Дали „вълшебството” работи? Нищо не пречи да проверим…

 

Остави коментар

*

Facebook
SHARE
Следи чрез Email
Google+
http://nabrega.bg/%D0%BE%D1%82-%D0%B4%D0%BD%D0%B5%D1%81-%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%BE%D1%87%D0%B2%D0%B0%D1%82-%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D1%86%D0%B8-%D0%B4%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BA%D0%BE%D0%B8%D1%82%D0%BE-%D1%81.html">
Pinterest
RSS