Отличиха представители на бургаската културна общност

Отличиха представители на бургаската културна общност

Представители на бургаската културна общност получиха отличия от кмета на Община Бургас Димитър Николов за принос в развитието на културния живот в града. Церемонията по повод деня на българската просвета и култура и на славянската писменост събра в експозиционен център „Флора“  художници, писатели, музиканти, журналисти, библиотечни служители, историци, артисти. Водещи на събитието бяха актьорите от кукления театър Ивайло Енев и Александра Илиева – Енева, а колегите им Георги Минков, Диян Русев, Румяна Кралева и Неделина Роселинова изпълниха откъси от спектакъла „Тумба- Лубма“.

„Радвам, че съм сред толкова много даровити и забележителни хора на изкуството и културата. Вашите творби са истинското лице на Бургас. Давате ни идентичност и ни карате да се гордеем с принадлежността си към атмосферата и културата на Бургас. В навечерието на светлия празник Ви поздравявам за таланта, амбицията, постоянството и усилията, които полагате за обогатяване и развитие на културния и духовен живот в Бургас и за запазване и продължаване на изконните български традиции и ценности. Горд съм, че в нашия град живеят и работят такива талантливи творци като вас. На вас, съвременни просветители, искам да благодаря и да ви пожелая здраве, късмет, бъдещи успехи и творческо вдъхновение“, каза в обръщението си към културната общност Димитър Николов.

Творците бяха поздравени и от младите изпълнители Димитър Атанасов и Христо Младенов.

Отличените творци, които получиха плакет на Свети Николай Чудотворец, грамота и цветя от кмета на Община Бургас Димитър Николов и зам.-кмета по образование и култура Йорданка Ананиева, бяха номинирани от културните институции и общности в Бургас:

Грета Кръстева – актриса- Държавен куклен театър – Бургас за нейния висок професионализъм и ярки актьорски изяви на българската и международна сцена.Играла на 4 континента на 7 езика и участваща в 21 постановки от настоящия репертоар на театъра.

Галина Михайлова Калчева – прима балерина – Държавна опера – Бургас – за изключителни професионални успехи и значима солистична кариера в Държавна опера – Бургас, както и за преподавателска дейност като балетен педагог в Бургас.

Валери Еличов – актьор- ДТ „Адриана Будевска“ – Бургас- за цялостен принос към развитието на театралното дело в Бургас.

Керана Ангелова – писател- Сдружение Бургаска писателска общност – за изключителни успехи в областта на литературата, постигнати в страната и чужбина.

Мария Алексиева – уредник- Бургаска художествена галерия „Петко Задгорски“ – за активно участие в подготовката и аранжирането на различните изложби в Бургаска художествена галерия.

Фоти Фотев – художник – Дружество на художниците Бургас- за  постижения в областта на маринистичната живопис и множеството успешни изложби.

Димитрина Андреева – фотограф- Бургаска фотографска общност – За изключителни  национални и международни успехи  във фотографското изкуство.

Руска Вълчева – гл. счетоводител – Регионален исторически музей Бургас – за висок професионализъм  при осигуряване на финансовата стабилност на РИМ – Бургас.

Любен Димитров Касабов – главен диригент- ПФА „Странджа“-  за изключителни професионални успехи и постиженията му като автор на солови и ансамблови песни и на танцова музика.

Христо Кожуханов – диригент – бургаски духов оркестър-  за изключителен професионализъм и осъществяване на богата концертна дейност.

Станислава Михайлова, Мария Мутафчиева, Мария Бенчева – Регионална библиотека „П. Яворов“ – Бургас – за принос в световната библиотечна практика и популяризиране на град Бургас и РБ „Пейо Яворов“ на международно ниво.

Държавен архив Бургас – за приноса по събирането, съхраняването, организирането и използването на архивните документи с историческо значение.

ОП „Летен театър, фестивали и концерти“- Група „Горещ пясък“- 25 години от създаването, за изключителен принос за развитието и популяризирането на българската музика и представянето на Бургас в различни концерти и конкурси.

За принос в развитието на читалищното дело в Бургас, заслуги в опазването на българските традиции и народното творчество грамоти получиха – НЧ“Просвета-1927″ Долно  Езерово- 90 г., НЧ“ Съзнание-1927″ с. „Маринка“ – 90 г., НЧ“ В.Левски-1937″ „Горно Езерово“- 80 г., НЧ“Възраждане-1927″ кв.“Рудник“- 90 г., НЧ“ Хр.Ботев-1937″ , кв.“Победа“- 80 г.

Честито на наградените!

 

Остави коментар

*

Facebook
SHARE
Следи чрез Email
Google+
http://nabrega.bg/%D0%BE%D1%82%D0%BB%D0%B8%D1%87%D0%B8%D1%85%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8-%D0%BD%D0%B0-%D0%B1%D1%83%D1%80%D0%B3%D0%B0%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82.html">
Pinterest
RSS