Опасна велоалея в Бургас вкара жена в болницата

Велосипедист изпрати жена в спешно отделение, съобщи обществения посредник Тодор Стамболиев. Опасната велоалея минава пред централния вход на Транспортна болница в Бургас.

Бургазлийка е пострадала на излизане от Транспортна болница. Жената е била на профилактичен  преглед, когато на излизане от лечебното заведение e блъсната от велосипедист. Колоездачът се е движел по велоалеята, която се намира пред болницата. След инцидента той е избягал и не помогнал на пострадалата. От удара бургазлийката е паднала на земята, изгубила е съзнание и е приета по спешност в УМБАЛ- Бургас с мозъчно сътресение. Лечението и е продължило три дни. За да предпази хората от други подобни инциденти, жената веднага сигнализира обществения посредник на Бургас Тодор Стамболиев.

„Зачестиха случаите с пешеходци и на велоалеите. Ако не се даде гласност и не се обърне внимание от компетентните институции, инцидентите ще се увеличават.”- пише до омбудсмана пострадалата жена.

„Когато се запознах със сигнала, отидох на място и видях, че наистина само на няколко метра от входа на Транспортна болница е изградена  велоалея. Поради наличие на рампа за трудноподвижни лица до аптеката и поставени саксии за цветя, няма добра видимост. Все пак става въпрос за централен вход на болница, а тя се посещава в по-голямата си част от лица със здравословен проблем и често със затруднено или забавено движение и реакции. Именно липсата на видимост е станала причината нещастния случай. Странно е велоалеята да бъде на самия вход/ изход на лечебното заведение. Това, което се е случило с тази жена може,  да не бъде единствен и изолиран случай. Затова са необходими мерки, за да стопираме подобни инциденти.”- алармира общественият посредник Тодор Стамболиев.

Омбудсманът на Бургас вече е изпратил писма до Началника на Отдел „Безопасност и организация на движението” към Община Бургас Иван Гюлев, както и до ръководството на Транспортна болница.

  „Мисля, че е редно да бъдат взети мерки или за ограничаване на движение на велосипедисти пред и в близост до входа на болницата, или като се вземат мерки за подобряване на видимостта на излизане от болницата. Най- удачно е да се вземат  мерки и в двете посоки.”- допълва Тодор Стамболиев. Той се надява на бързи и адекватни резултати от институциите, за да могат да бъдат предотвратени подобни инциденти.