Оградата на границата ни с Турция ще е готова до края на годишната

Оградата на границата ни с Турция ще е готова до края на годишната

Главният секретар на МВР Георги Костов извърши проверка по сухопътната и морска граница на България с Турция

Обстановката по границата е относително спокойна и благоприятна, като възпрепятстващото съоръжение по границата с Турция ще е готово до края на годината”, заяви в Бургас Главният секретар на МВР – Главен комисар Георги Костов, който днес извърши проверка по сухопътната и морска граница. По думите му „строежът върви с възможно най-добри темпове, като се извършва огромен труд, тъй като терена е с тежък релеф в непристъпна гориста местност, но уверенията на фирмите-строители са, че до края на годината задачата ще е изпълнена”.

kostovГлавният секретар на МВР извърши проверката на двете граници по заповед на премиера Бойко Борисов, като проведе и срещи със смесени наряди от служители на Главна дирекция „Гранична полиция” /подразделенията в Елхово и Малко Търново/, Главна дирекция „Национална полиция”, командировани от други подразделения и подкреплението от армията. След това главен комисар Костов участва в редовния маршрут на Граничен полицейски катер, предложен от Ръководството на Граничен Полицейски Участък – Созопол, с който обходи част от Черноморската акватория, контролирайки различни рискови обекти, сред които: наличие на евентуални нелегални емигранти, нерегламентиран улов на риба, извършван от рибари или мъртви делфини.

Главен комисар Георги Костов заяви, че подобни обходи се правят регулярно, като основно се набляга на възможния миграционен натиск по море. Такъв до момента не е регистриран, тъй като Черноморската акватория е под непрекъснат мониторинг, което затруднява изключително каналджиите и те не избягват да ползват Черно море, като възможен път. Според Главният секретар „миграционният натиск от Гърция е повече от спокоен, тъй като там има не повече от 300 пробива. Това обаче не е проблем, защото при задържането на незаконно проникналите оттам в страната чужденци и приключването в рамките на едно денонощие на наказателната процедура срещу тях, следва незабавното им връщане в гръцките миграционни центрове. Т.е. проблема е относително по-лесно решим”.

През утрешният ден проверките с участието на Главен комисар Георги Костов по границата и в Черноморската акватория продължават.

Остави коментар

*

Facebook
SHARE
Следи чрез Email
Google+
http://nabrega.bg/%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B8-%D1%81-%D1%82%D1%83%D1%80%D1%86%D0%B8%D1%8F-%D1%89%D0%B5-%D0%B5-%D0%B3.html">
Pinterest
RSS