Няма доволни от Автогара Юг в Бургас, Община Поморие да има едно наум

Няма доволни от Автогара Юг в Бургас, Община Поморие да има едно наум

Новата Автогара Юг е изградена по проект „Интегриран градски транспорт на Бургас“. Той е финансиран по Оперативна програма чрез Европейския фонд за регионално развитие на Европейския съюз и държавния бюджет. Допълнителни средства за реализацията на проекта са осигурени и от бюджета на Община Бургас под формата на собствен принос. 

Обект  „Преустройство и реконструкция на Автогара Юг и прилежаща територия“ е част от проекта за интегриран градски транспорт на Бургас.
Реконструкцията на автогарата включва изграждане на нова сграда на терминала, осигуряване на подходи и спирки за пристигащи и заминаващи автобуси, благоустрояване на околното пространство и осигуряване на достъпна среда за хора със затруднено придвижване. Сградата на терминала включва помещения с различна функционалност, съобразени с новите изисквания за качествена транспортна услуга: чакалня, оборудвана с подходящ брой места за сядане, офиси и устройства за купуване на електронни билети и карти, табла за информация в реално време, павилион и кафетерия, помещения за шофьори и диспечери. Основен акцент е осигуряване на достъпност до средата за хора със затруднена мобилност.
Проектът е финансиран от ОП „Регионално развитие“ 2007 – 2013 г. с  6 858 490 лв., възложител е Община Бургас. Изпълнител е „Трейс Груп Холд“ АД чрез дъщерното си дружество „Трейс Бургас“ ЕАД.  Проектантът е избран след обществено обсъждане – „Проектантска организация” ЕАД –Бургас.
Официалното откриване на Автогара Юг бе на 29 декември 2015 г. На него кметът на община Бургас Димитър Николов заяви: „Със завършването на Автогара Юг ние затваряме кръга на цялата транспортна логистика“.

До тук всичко изглежда перфектно, но реално ситуацията е доста по-различна и нелицеприятна. Оказва се, че доволни от стоянката на новата автогара, която е разделена на сектори, няма.  Оплакванията до нашата медия са както от служителите на всички превозвачески фирми, така и от техните клиенти – пътниците. И не става въпрос за 10 или 20 вечно сърдити човеци, а за много хора, защото от Автогара Юг в Бургас се извършват всички курсове по направленията София, Варна, Слънчев бряг, Несебър, Поморие, Созопол, Приморско, Китен, Царево, Ахтопол, Синеморец, Резово, международните линии, както и от автобусите, обслужващи градска линия №15 Бургас – Летище – Сарафово. 

Основният проблем са навесите на секторите, където пътниците чакат за отпътуващите автобуси към различните транспортни дестинации.  Стоянката и нейният навес се вписват идеално в архитектурния ансамбъл, но така ли стои въпросът с функционалността им? Площта, която предпазва навесът над отделните сектори, е срамно ограничена. Нищожната му широчина го превръща по-скоро в довършителен елемент, отколкото в предпазно средство. Това изключва възможността пътниците и служителите на транспортните фирми да се скрият под него от жаркото слънце през лятото, от снега през зимата и от дъждовете през пролетта и есента. Поради същата причина пейките за чакащите пътници стават неизползваеми в дъждовно време. За бонус – течението на това място е целогодишно.
Шофьори и контрольори се шегуват помежду си: „Много ни е хубава автогарата – нито слънце да ни огрее, нито дъжд да ни навали!“ Радват се на меката зима и отсъстващите снеговалежи през тази година. Лошият спомен от зимата на 2016/2017 година, когато през целия сезон не се е осъществявало почистване по секторите и на паркинга от натрупалия сняг, още им държи влага. 

Като цяло бургазлии масово недоволстват и от новата вътрешна транспортна схема на Община Бургас, което се потвърждава и от споделеното в анкета на сайта НА БРЕГА. Единствено някакво удобство е създадено за пътуващите от/до ж.к. „Меден рудник“. Много от пътниците, които се налага да сменят автобуси на градския транспорт на Бургас, си бъркат в джоба за 2 билета, поради липса на валидатори. Хората роптаят и против разредения график на рейсовете. Вече почти година мнението на гражданите не е чуто от никого.

И тук е мястото да заострим вниманието на управниците в община Поморие, които имат амбицията да строят в третия по големина черноморски град на България автогара за 2 милиона лева.

 

Остави коментар

*

Facebook
SHARE
Следи чрез Email
Google+
http://nabrega.bg/%D0%BD%D1%8F%D0%BC%D0%B0-%D0%B4%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D0%BB%D0%BD%D0%B8-%D0%BE%D1%82-%D0%B0%D0%B2%D1%82%D0%BE%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B0-%D1%8E%D0%B3-%D0%B2-%D0%B1%D1%83%D1%80%D0%B3%D0%B0%D1%81-%D0%BE%D0%B1.html">
Pinterest
RSS