Нова социална услуга в Бургас  – патронаж и медицинско обслужване

Нова социална услуга в Бургас – патронаж и медицинско обслужване

Възрастните хора над 65-годишна възраст и хора с увреждания скоро ще могат да разчитат на медицинска грижа по домовете с нова програма на социалното министерство.

„Преди 3 години възникна идеята да обединим 2 услуги в едно – социален патронаж и медицинско обслужване. Според  нас по този начин ще осигурим по-добра грижа за  възрастните хора и тези с увреждания, и благодаря на министерството, че подкрепи тази наша идея и я доразви в програма за цялата страна. Голяма част от възрастните хора са самотни, имат нужда от лекар или медицинска сестра, а много от тях нямат възможност да стигнат до здравно заведение“, обясни кметът на Бургас Димитър Николов. Той участва в информационен ден по програма „Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания“,  организиран от Министерството на труда и социалната политика в Бургас със заместник-министър Зорница Русенова, зам.-областния управител Севдалина Турманова, зам.-кметовете д-р Лорис Мануелян и Руска Бояджиева, експерти и представители на социални институции и неправителствени организации.

„Общините ще могат да кандидатстват за финансиране до края на февруари. Програмата е предвидена за 17 000 потребители, като от нея може да се възползва всяка една община“, разясни  на срещата  зам.-министърът  на  труда и социалната политика Зорница Русинова.

Комплексната социална услуга ще включва освен познатия социален патронаж и посещение от компетентно медицинско лице, което ще може да прегледа потребителя на тази социална услуга и да даде насоки за лечение или превенция на заболяванията.

Медиците от мобилните екипи, посещаващи домовете на възрастните хора, ще извършват първична и вторична профилактика чрез измерване на кръвното налягане, кръвната захар и осъществяват връзката на пациента с общопрактикуващия му лекар, който няма възможност за домашни посещения на адрес. Това е особено важно и за хората с психически разстройства и заболявания като превенция срещу рецидив и влошаване на състоянието.

„При необходимост нашите мобилни екипи ще придружат лицата до болнично заведение, тъй като програмата предвижда и закупуването на автомобили , уточни кметът Николов. Той е категоричен, че идеята, която тръгна от Бургас и вече има подкрепата на МТСП, ще бъде изключително полезна и ще допринесе за повишаване на здравния статус на възрастните хора, които не могат сами да се грижат за себе си, както и тези които са с увреждания или скоро са изписани от болнично заведение след тежко заболяване или интервенция. Услугата ще е от голямо значение и за самотните хора, които живеят както в града, така и в отдалечените квартали на града.

Зам.-министър Русинова и кметът Николов посетиха и Дневен център за деца и юноши с увреждания в Морската градина и запознаха присъстващите родители и асистенти с новите възможности, които дава законопроекта за предоставяне на социални услуги.

Остави коментар

*

Facebook
SHARE
Следи чрез Email
Google+
http://nabrega.bg/%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0-%D1%81%D0%BE%D1%86%D0%B8%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B0-%D1%83%D1%81%D0%BB%D1%83%D0%B3%D0%B0-%D0%B2-%D0%B1%D1%83%D1%80%D0%B3%D0%B0%D1%81-%D0%BF%D0%B0%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%BD%D0%B0.html">
Pinterest
RSS