Немската гимназия отбеляза Деня на спасението на българските евреи и почитане жертвите  на Холокоста с урок по хуманизъм

Немската гимназия отбеляза Деня на спасението на българските евреи и почитане жертвите на Холокоста с урок по хуманизъм

Ученици от 10-те и 12-те класове на ГПНЕ „Гьоте” в Бургас и техни преподаватели по история и български език и литература проведоха своеобразен урок по хуманизъм, посветен на Деня на спасението на българските евреи и почитане жертвите на Холокоста. Специални гости  на училището бяха представители на Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф”, които прожектираха пред младите хора документалния филм  „Да помним”, пресъздаващ историята на бургаските евреи и отмяната на тяхната депортация към  лагерите на смъртта.

Учениците изгледаха кинолентата с изключително внимание и вълнение и бурно аплодираха създателите на филма от Център „Алеф” Алберта Алкалай, Асен Йорданов и Елка Василева.

NG2„Човешката памет има услужливото свойство бързо да забравя.  Казват, че войната започва тогава, когато умре  и последният участник в предходната. Този филм е за вас, младите – да познавате събитията отпреди 73 години и да знаете, че хората могат да се обединят, независимо от етност и религия, за добра кауза. Уникален е актът на спасяване на почти 50 000 български евреи! Популяризирайте го навсякъде по света! Да почетем паметта на невинните близо 12 000 евреи от Беломорска Тракия и Македония. Да помним, за да не се повтаря.”, призова авторът на филма и председател на Център „Алеф” Алберта Алкалай.

„Това беше необходимо изживяване, едно много силно докосване до еталон на достойно поведение и хуманизъм. За нашите ученици това е не просто урок по история, а тема за размисъл, която със сигурност ще даде отражение върху техния живот и преосмисляне на моралните ценности”, каза помощник-директорът Софка Бубалова, която благодари на гостите за наситеното с емоции и ценни послания събитие и изрази желание за нови срещи.

Остави коментар

*

Facebook
SHARE
Следи чрез Email
Google+
http://nabrega.bg/%D0%BD%D0%B5%D0%BC%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B3%D0%B8%D0%BC%D0%BD%D0%B0%D0%B7%D0%B8%D1%8F-%D0%BE%D1%82%D0%B1%D0%B5%D0%BB%D1%8F%D0%B7%D0%B0-%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D1%8F-%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D0%BF.html">
Pinterest
RSS