Мария Габриел: Фалшивите новини докосват емоциите и рушат доверието между обществото и институциите

Мария Габриел: Фалшивите новини докосват емоциите и рушат доверието между обществото и институциите

Фалшивите новини и дезинформацията са заплаха за принципите на демокрация. Те докосват емоциите и рушат доверието между обществото и институциите. Основните теми,върху които имат най-широко влияние са здравето, околната среда и миграцията. Това заяви днес в Бургас водачът на листата на ГЕРБ и СДС за европейските избори Мария Габриел по време на дискусия на тема „Фалшиви новини и ценности на цифровото общество“. Тя се проведе в Експозиционен център „Флора“ в Бургас с  участието на близо 200 души – представители на медии, студенти от бургаски висши учебни заведения, IT специалисти, пиар специалисти. Бургаският кандидат за евродепутат от ГЕРБ Ивелина Василева бе модератор на дискусията, на която присъстваха още кметът на община Бургас Димитър Николов, народни представители, кметове от област Бургас и общински съветници.

Бургас неслучайно е избран за място на тази дискусия. Само преди два дни градът беше обявен за най-бързо развиващ се при раздаването на годишните награди от Българската асоциация по аутосорсинг и Българската асоциация на софтуерните компании. В категория за най-успешно сътрудничество между образованието и бизнеса победител е Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации, подчерта Ивелина Василева.  Въпросът, който дискусията поставя на разискване, е как да запазим чистотата на информационната среда.

 „Темата за фалшивите новини не съществуваше и не бе на дневен ред, когато поех поста еврокомисар по цифрова икономика и общество. ЕС нямаше дори дефиниция за фалшивите новини. А не всички фалшиви новини са незаконни и това поражда „сиви зони“, към които трябва да сме внимателни. Началото бе поставено със създаване на Експертна група на високо равнище, която в рамките на 7 седмици успя да представи доклад с данни на ниво ЕС, който очерта мащаба на проблема и посоката, която да поемем”, каза Мария Габриел.

Терминът „фалшиви новини“ вече е дефиниран– когато има намерение за вреда.

 „През 1992 г. за цялата година са били транслирани около 100 ГБ в интернет. Днес те са 26 800 ГБ за секунда, а се очаква през 2021 година да надхвърлят 110 00 ГБ в секунда. Количеството информация ни притиска и ни прави силно зависими от глобалните мрежи. Oт 10 новини – 6 механично се споделят, без да се чете съдържанието. Така хората стават неволно дистрибутори на фалшиви новини. Съпротивата срещу товае  особено трудна и заради растящия лавинообразно брой на анонимни сайтове и блогове, които бълват новини“, коментира кметът Димитър Николов по време на дискусията.

Габриел подчерта, че няма рецепта-чудо за фалшивите новини: „Те не са ново явление, съществували са още в гръцката митология. Нова обаче е скоростта на разпространение и мащабите, който тя може да заеме. Не говорим само за икономическа страна на проблема, засягат се още две важни измерение – политическо и обществено. За мен най-негативното последствие от дезинформацията е, че те рушат доверието между гражданите и институциите“.

Според изследване, проведено под ръководството на еврокомисаря,  83% от гражданите на ЕС посочват дезинформацията като заплаха за демокрацията. Силата им е в това, че докосват емоциите. Всеки може да допринесе обаче за справяне с проблема. Най-голяма отговорност трябва да носят платформите и социалните медии, защото те до голяма степен са разпространители на дезинформацията. По инициатива на Габриел Google, Facebook, Twiter заедно с рекламодатели, журналисти, както и неправителствени организации са разработили Кодекс за борба с дезинформацията. Платформите трябва да покажат, че могат да носят отговорност съответстваща на нивото им влияние. Резултати вече има, но има и още много работа. Премахнати са фалшиви профили и страници, които често разпространяват фалшиви новини, внесена е яснота по отношение на ботовете.

 „Новите технологии са добра възможност за нови услуги, продукти, работни места. Но крият и рискове за възникване на разлики между градове, региони и държави. Сега е моментът Европа, инвестирайки, да се върне в състезанието – да бъде лидер в определени теми и области. Европа трябва да инвестира и да покаже, че в центъра на нейния подход са хората“, каза Мария Габриел.

Остави коментар

*

Facebook
SHARE
Следи чрез Email
Google+
http://nabrega.bg/%D0%BC%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F-%D0%B3%D0%B0%D0%B1%D1%80%D0%B8%D0%B5%D0%BB-%D1%84%D0%B0%D0%BB%D1%88%D0%B8%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8-%D0%B4%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D1%81.html">
Pinterest
RSS