Лазарки донесоха празник в Приморско и Китен

Лазарки донесоха празник в Приморско и Китен

Децата от ДФФ „Урдовиза“ спазиха традицията да поздравяват служителите на Китен и Приморско по повод Лазаровден и Цветница.

Малки усмихнати лазарки, предвождани от странджанската народна певица Златка Ставрева, посетиха кметството в Китен. Там бяха посрещнати от кмета Катя Вълчева и служителите от администрацията. С обредни песни и ритуали децата върнаха присъстващите назад във времето, когато на Лазаровден момите се преобличат в пъстри носии, пеят обредни песни и разнасят празнично настроение от къща на къща. Спазвайки традицията, в кметството малките лазарки пяха песни и даряваха служителите с китки здравец.

По подобен начин децата поздравиха и служителите в Община Приморско. Красиво облечени,  възпитаниците на ДФФ „Урдовиза“ внесоха много настроение и изпълниха с празничност сградата на Общината. Цветя – символ на здравето получиха зам.- кметът Захарина Неделчева, секретарят на морската община Мария Георгиева и служителите на общинска администрация. Те от своя страна отвърнаха на жеста с кошница, пълна с вкусни лакомства.

На самия Лазаровден, 8 април /събота/ децата от ДТС „Приморче“, пременени в народни носии и с красиви венчета, изплетени от пролетни цветя върху главите ще обхождат домовете в Приморско.

Лазарски групи ще има и в Китен, Ясна поляна, Ново Паничарево и Писменово.

В неделя, на Цветница, хорът на ФА „Приморско” ще изпълни църковни песнопения от 10 часа в храм „Св. св. Кирил и Методий”.

Остави коментар

*

Facebook
SHARE
Следи чрез Email
Google+
http://nabrega.bg/%D0%BB%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D1%80%D0%BA%D0%B8-%D0%B4%D0%BE%D0%BD%D0%B5%D1%81%D0%BE%D1%85%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BD%D0%B8%D0%BA-%D0%B2-%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%BC%D0%BE%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%BE.html">
Pinterest
RSS