Лазарки в СУ „Любен Каравелов“  и Община Несебър

Лазарки в СУ „Любен Каравелов“ и Община Несебър

В навечерието на един от големите  християнски  празници – Лазаровден, Община Несебър бе навестена от усмихнати и красиво пременени лазарки от ДГ „Моряче“.

Спазвайки ритуала,  децата  изпълниха  празнични песни и танци и пожелаха здраве и късмет.

Присъствието на  малките лазарки от  четвърта група на образователното заведение внесе много цвят и добро настроение в сградата на Община Несебър. След края на празничната програма, децата получиха лакомства от името на кмета Николай Димитров.

Гиздави лазарки от I-ви „г“ клас, обучаващи се в клуб „Аз съм българче” по проект „ Извънкласни дейности – Занимания по интереси“ с ръководител Наталия Антонова, огласиха с песни СУ”Любен Каравелов” – Несебър. Лазаруването е стар български обичай, който се практикува на Лазаровден в събота, преди Връбница. Облечени в красиви празнични премени, нагиздени, румени и  засмени, момичетата лазаруваха директора на училището Тодорка Станелова с наричания за здраве и благополучие.

Според поверието,  всеки дом, в който са пели лазарки, ще се радва на здраве и берекет. Малките момичета представиха лазарските традиции и пред по-големите ученици. С много настроение и усмивки, те изпълниха песни за любов, слънце и цветя.  Всички ученици и учители  изразиха възхищение от ентусиазма, с който децата тачат и съхраняват българските обичаи и традиции. Освен с аплодисменти, малките лазарки бяха дарени с яйца и сладкиши.

Остави коментар

*

Facebook
SHARE
Следи чрез Email
Google+
http://nabrega.bg/%D0%BB%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D1%80%D0%BA%D0%B8-%D0%B2-%D1%81%D1%83-%D0%BB%D1%8E%D0%B1%D0%B5%D0%BD-%D0%BA%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B5%D0%BB%D0%BE%D0%B2-%D0%B8-%D0%BE%D0%B1%D1%89%D0%B8.html">
Pinterest
RSS