Кукерски маски от Унгария пристигнаха в Бургас

Кукерски маски от Унгария пристигнаха в Бургас

От 16 часа днес в Културен център „Морско казино“ – Бургас, в зала „Георги Баев“, бе открита „Изложба на Кукерски маски“. Основател и организатор на инициативата е Център за подкрепа на личностното развитие – Бургас, със съорганизатори Община Бургас и Регионална библиотека „П.К. Яворов“.

Конкурсът за изработка на кукерски маски се провежда за 3-та поредна година. През 2017 година в  него взимат участие четири възрастови групи. Първата година форматът включва ученици от 1-ви до 12-ти клас, като през втората година се разширява и участие взимат и децата от детските градини.

„Интересът при малчуганите е много голям, от всички детски градини в Бургас. Маските са изработени от различни естествени материали,  като се започне от картон и се стигне до вълна и кожи. При тях са налични всички атрибути,  които са свързани с ритуала „Кукери” и Сирни Заговезни. Някои от маските имат страховит вид, други – весел. Използвани са различни видове прежди, бобови култури, камъни, мъниста, залепени са зъби“, разказа за „На брега“ директорът на Центъра за подкрепа на личностното развитие – Бургас, инж. Пепа Ангелова.

През тази година с маски се включват и ученици от Будапеща, Унгария. „При тях интересното е, че за изработката им са използвани рециклирани хартиени и найлонови изделия, а по тях има навити вретена, вълна.. Българското училище в Будапеща, което е едно от най-старите там, ще участва с четири маски. Изпратила съм покана за участие до всички български училища в Европа. Хубаво е да се съхраняват и популяризират българските традиции и обичаи навсякъде по света, с помощта на българите най-вече. Това е наша идея  за разширяване на формата на конкурса и изложбата – от местен и регионален до национален и международен, и затова тази година съм изпратила статути на наши инициативи до всички български училища, включително и на тези, които се намират извън пределите на страната. И от Унгария откликнаха“, сподели инж. Ангелова.

С награди ще бъдат отличени всички участници, от всички групи. За тях има медали, плакети, книги и други интересни изненади. Предвидени са и специални награди за най-оригиналните и сполучливи кукерски маски.

Към творческия процес се включилиха  и деца от читалище „Отец Паисий”  в село Ново Паничарево и от Средец. Общият  брой на участниците надхвърля 200, а на изложбата са наредени над 100 уникални кукерски маски.

Десет от наградите за две от възрастовите групи са осигурени от Регионалната библиотека и ще  бъдат връчени лично от нейния директор. „В други години сме награждавали с читателски карти, но тази година решихме наградите да бъдат книги”, каза за „На брега” директорът на Регионална библиотека „П.К. Яворов“ – Бургас Мария Бенчева.

Остави коментар

*

Facebook
SHARE
Следи чрез Email
Google+
http://nabrega.bg/%D0%BA%D1%83%D0%BA%D0%B5%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%BC%D0%B0%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%BE%D1%82-%D1%83%D0%BD%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F-%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%B3%D0%BD%D0%B0%D1%85.html">
Pinterest
RSS