КНСБ организира среща с жителите на Несебър

КНСБ организира среща с жителите на Несебър

Конфедерацията на независимите синдикати в България и Общинският съвет на КНСБ в Несебър организираха среща с жителите на града.

Целта бе да се обсъдят наболелите въпроси на икономиката, като акцентът бе поставен най-вече върху  „сивата“ икономика и борбата с нея. Инициативата бе част от кампанията “Сивото убива!“, която се провежда по проект „Активно гражданско участие за превенция и ограничаване на недекларираната заетост в България“.

Обсъжданите с гражданите теми са актуални, както за община Несебър, така и за цялата страна и Европейския съюз.

На гражданите на Несебър бе дадена възможност да подават сигнали, да направят индивидуална консултация по личен казус и да получат отговори на свои въпроси от експерти на синдиката и в частност от Здравко Тошков – областен координатор на КНСБ за Бургас. На срещата бе обяснено, че вече е разработено мобилно приложение, чрез което всеки заинтересован може да подаде сигнал за нередност.

По данни на КНСБ „сивата икономика е между 27 и 30 процента, като тя е най-разпространена между сезонните работници. Основните нарушения касаят работното време и договореното заплащане на труда и осигуровките. 

Получените в централата на КНСБ сигнали се обработват и се изпращат към отговорните институции, като най-често те се връщат в Инспекцията по труда и неговите служители, като представители на контролен орган, правят проверки.

На гражданите на Несебър беше дадена възможността да изразят своята подкрепа в борбата със „сивата“ икономика чрез подписка, с която ще се инициират законодателни мерки, свързани с превенцията и ограничаването на недекларираната заетост в България.

Остави коментар

*

Facebook
SHARE
Следи чрез Email
Google+
http://nabrega.bg/%D0%BA%D0%BD%D1%81%D0%B1-%D0%BE%D1%80%D0%B3%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%B7%D0%B8%D1%80%D0%B0-%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D0%B0-%D1%81-%D0%B6%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D0%BD%D0%B5.html">
Pinterest
RSS