Кметът на Несебър посрещна главнокомандващите офицери на българския и гръцкия флот

Кметът на Несебър посрещна главнокомандващите офицери на българския и гръцкия флот

Кметът на Несебър Николай Димитров се срещна с командира на военноморските сили на Република България, контраадмирал Митко Петев и началника на генералния щаб на ВМС на Република Гърция, вицеадмирал  Николаос Цунис.

По време на разговора с гостите, кметът Димитров разказа за близките  връзки, които Несебър поддържа с гръцката страна. Нашият град е неотменимо свързан с Гърция и специално с Неа Месембрия, чиито основатели са преселници от Несебър. Десетилетията на носталгия към родните места на предците, държат духа на приятелство и привързаност  между двата града буден.

От главнокомандващия на гръцките ВМС вицеадмирал  Николаос Цунис,  г-н Димитров получи плакет във формата на кораб. Макета е на гръцки плавателния съд – герой от Първата световна война.

По време на посещението си в Археологическия музей, двамата висши офицери се запознаха с безценни предмети, свидетелстващи за важността на Несебър като пристанище, още от древността. Интересът им към беседата бе провокиран от множеството артефакти, показващи тесните търговски и военни връзки на града ни с морето. Гостите минаха по Духовния път и се възхитиха на прекрасните храмове от византийската епоха, свидетелстващи за хилядолетния възход на Несебър.

Посещението на гръцкия вицеадмирал в България и срещата му с контра адмирал Петев целят дискусии по въпроси от взаимен интерес, касаещи развитието на флота и връзките с партньорските натовски военноморски структури.

 

 

Остави коментар

*

Facebook
SHARE
Следи чрез Email
Google+
http://nabrega.bg/%D0%BA%D0%BC%D0%B5%D1%82%D1%8A%D1%82-%D0%BD%D0%B0-%D0%BD%D0%B5%D1%81%D0%B5%D0%B1%D1%8A%D1%80-%D0%BF%D0%BE%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D0%BD%D0%B0-%D0%B3%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D0%BD%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%BC.html">
Pinterest
RSS