И тази година изкъпаха зетьовете в Кошарица

И тази година изкъпаха зетьовете в Кошарица

И тази година зетьовете на с. Кошарица бяха „изкъпани” на днешния голям християнски празник Ивановден. Къпането на младоженци, сключили брак през изминалата година, е стар български обичай. Кошарица е единственото село в цялата област и едно от последните в България, което спазва този обичай от години, без да го е прекъсвал. Според традицията на този ден всички мъже, сключили брак през изминалата година, трябва да бъдат изкъпани в реката от по двама ергени. Смята се, че това ще донесе здраве на тях и на техните семейства.  
 В отбелязване на обичая днес се включиха четирима куражлии. Първоначално участниците в „къпането“, се събраха в ресторанта в центъра на селото. Там пиха греяно вино, за да се затоплят преди да влязат в студените води на местния вир. Настроението им беше повдигнато още повече от музикантите, които свириха български народни песни. След като мъжете се сгряха достатъчно, под съпровода на фолклорни ритми и начело с кмета на селото Павел Павлов, те се хванаха на право хоро, а след това тръгнаха към мястото за къпане. Тази година заради приятните метеорологични условия участниците изпълниха право хоро във водата, след което бе извършено къпането в нея. Обичаят бе изгледан от жители и гости на селото, дошли, за да почетат традицията.

 

Остави коментар

*

Facebook
SHARE
Следи чрез Email
Google+
http://nabrega.bg/%D0%B8-%D1%82%D0%B0%D0%B7%D0%B8-%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B0-%D0%B8%D0%B7%D0%BA%D1%8A%D0%BF%D0%B0%D1%85%D0%B0-%D0%B7%D0%B5%D1%82%D1%8C%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B5-%D0%B2-%D0%BA%D0%BE%D1%88.html">
Pinterest
RSS