И тази година в Кошарица изкъпаха зетьовете

И тази година в Кошарица изкъпаха зетьовете

Село Кошарица отново отбеляза големия християнски празник Ивановден с обичая „Къпане на зетьовете“. И тази година в студените води на селския вир влязоха млади мъже, за да изпълнят стародавния ритуал, за който се вярва, че носи здраве и сила в семейството.

Къпането на младоженци, сключили брак през изминалата година, е стара българска традиция, а Кошарица е единственото село в цялата област и едно от последните в България, което я спазва от години, без прекъсване.

В отбелязване на традиционното къпане днес се включиха осем смелчаци.

Първоначално участниците в ритуала се събраха в центъра. Там пиха греяно вино, за да се затоплят и да добият кураж, преди да влязат в студените води на местния вир. Настроението им беше повдигнато от музикантите, които свириха българска народна музика. След като мъжете се сгряха достатъчно, под съпровода на фолклорни ритми, начело с кмета Валентин Станчев, се отправиха към мястото за къпане.

След като първият смелчага скочи в ледените води, хорото на зетьовете, водено от кмета, с танцова стъпка и развени байраци, го последва.

Обичаят бе изгледан от жители и гости на селото, дошли за да почетат тази рядка традиция.

С Ивановден се свързват обредите, посветени на вярата в чудодейната здравеносна сила на водата. Къпят се всички именници, както и сгодените, булките и младоженците, които са се оженили през тази зима до Ивановден.

 

Остави коментар

*

Facebook
SHARE
Следи чрез Email
Google+
http://nabrega.bg/%D0%B8-%D1%82%D0%B0%D0%B7%D0%B8-%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B0-%D0%B2-%D0%BA%D0%BE%D1%88%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%86%D0%B0-%D0%B8%D0%B7%D0%BA%D1%8A%D0%BF%D0%B0%D1%85%D0%B0-%D0%B7%D0%B5%D1%82%D1%8C.html">
Pinterest
RSS