Изложба показва съвременен прочит върху графичните форми на буквите

Изложба показва съвременен прочит върху графичните форми на буквите

Националната художествена академия представя в Бургас интересна експозиция, представяща букви. Тя е под наслов „Буквите говорят” и се реализира от млади български автори,  творящи в сферата на шрифта, типографията и калиграфията. Осланяйки се на традициите, те предлагат свой съвременен прочит на графичните форми на буквите и придават своеобразен творчески почерк във всяко едно от произведенията. Връзката минало-настояще-бъдеще тук е проследена и фиксирана от всяка една гледна точка. 

Изложбата условно се разделя на три части:  Класическа типография и рисувани шрифтове; Градски букви, обемни букви и  Калиграфски експерименти. 

А защо букви? „Всеки един човек от детството си подсъзнателно се асоциира с много различни неща от битието му – всички те са част от обкръжаващата го среда. Тези елементи са възприемани като нещо подразбиращо се от само себе си, и ние рядко си задаваме въпроси откъде идват и защо са такива, каквито са. За държавите, използващи кирилица, и в частност България, тя (кирилицата) е непреходен фактор за формирането на самосъзнанието на индивида. След приемането на страната ни през 2007 за пълноправен член на ЕС, кирилицата става и третата официална азбука на съюза. От първостепенна важност е кирилицата да бъде представена пълноценно и достойно като несъмнен фактор за общото развитие на Европа”, твърдят организаторите.

Изложбата ще бъде подредена в Областната администрация  и  може да бъде разгледана до 5 декември. Официалното й откриване е на 5 ноември от 17 часа.

Остави коментар

*

Facebook
SHARE
Следи чрез Email
Google+
http://nabrega.bg/%D0%B8%D0%B7%D0%BB%D0%BE%D0%B6%D0%B1%D0%B0-%D0%BF%D0%BE%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D0%B2%D0%B0-%D1%81%D1%8A%D0%B2%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D0%BD-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%87%D0%B8%D1%82-%D0%B2%D1%8A.html">
Pinterest
RSS