Изложба на Георги Радев в Бургас

Изложба на Георги Радев в Бургас

Галерия „13-то стъпало“ Ви кани на откриването на изложбата на Георги Радев на 07.02.2019г. (четвъртък) от 18.00 часа. „Георги Радев, който се пресели в по-добрия свят без дефицит на цветни филми, обилни количества проявител и резервни части за френски автомобили само на 51 години, беше от Пловдив. Факт, с който се гордееше. Но той беше много по-голям бургазлия от мнозина родени и отраснали в морския град. Той си вадеше хляба в сковаващата атмосфера ДНА-то (превод за по-младите – „Дом на Народната армия“), но беше много по-свободен и разкрепостен и от най-емблематичните бонвивани на Бургас през 1980-те.

Неговата основна работа беше да снима новобранците за войнишките им книжки, което само му помагаше да минава безпрепятствено през т.нар. гранични зони и да използва свободното си време да снима женско голо тяло в горичките на Странджа.

Той беше репортажен фотограф в най-добрите традиции на литовската документална фотография (с много от чиито най-ярки представители беше приятел), и в същото време основател (през 1985г.) и все още единствен в България салон за актова фотография, наречен „Еос“.

Георги Радев беше толкова активен във вече несъществуващия Фотоклуб при читалище „Пробуда“ в Бургас (където редовно можеше да бъде видян да разглежда контактни копия или да играе карти), колкото и в Бургаските кръчми, на първо място в „Стария елен“, който също отдавна не съществува.

Георги Радев е един от най-запомнящите се представители на безвъзвратно отишло си поколение фотографи и фотодейци, което положи основите на модерната визуална култура не само в Бургас, не само в България, но в много случаи и в Източна Европа.

Настоящата изложба представя колекция от творбите на Георги Радев посмъртно селекционирани и сканирани от Николай Якимов и Методи Иванов. Но свързаните с фотография дейности на Георги Радев далеч не свършваха с копирането и показването на „шедьоври“, както шеговито ги наричаше самият той. Дори шедьоврите не могат да опишат богатството от емоции, често дръзки и противоречиви, които личността на Георги Радев успяваше за секунди да предизвика и сред най-притиснатите от условностите на социалистическия живот фотографи, художници и интелектуалци.

Преди 22 години Бургас, а и България, загубиха един от най-запомнящите се визуални артисти, едновременно нежен и провокиращ, поетичен и драматично реалистичен, който с тази изложба се завръща в отдавна несъществуващия Бургас на последната четвърт на ХХ-ти век.“- Антони Георгиев

Очакваме Ви!

Галерия „13-то стъпало“

Ул. Александровска 78

Гр. Бургас

Остави коментар

*

Facebook
SHARE
Следи чрез Email
Google+
http://nabrega.bg/%D0%B8%D0%B7%D0%BB%D0%BE%D0%B6%D0%B1%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%B3%D0%B5%D0%BE%D1%80%D0%B3%D0%B8-%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B5%D0%B2-%D0%B2-%D0%B1%D1%83%D1%80%D0%B3%D0%B0%D1%81.html">
Pinterest
RSS