Изградиха еко – зона до Крайморие

Изградиха еко – зона до Крайморие

Атрактивна еко – зона бе изградена в непосредствена близост до кулата от герба на Бургас, разкрита преди няколко години до квартал Крайморие и Природозащитен център „Пода“.

Еко зоната се намира на брега на канал, свързващ Мандренското езеро с морето. Затова мястото е изключително удачно за хелинг, който в случая е изпълнен като плавно снижаващ се към водата насип за лесен достъп не само на гумени, но и на малки лодки от по-твърд материал.

В еко зоната са изградени два пристана. Те имат подвижна част във водата – плаващ понтон, свързан със стационарен кей на брега. Изработени са от екологични материали – дърво и метал с антикорозионно покритие, тъй като избраното крайбрежие е защитено от закона и попада в Натура 2000.

Всъщност всичко в зоната е ЕКО. Монтирано е ново осветление със слънчеви панели. Направена е дървена беседка, чийто покрив ще бъде покрит с тръстика. Обособен е зелен кът и алейна мрежа, позволяваща да се разгледа от всички страни интересният археологически обект – кулата на полуостров Форос. Дори указателните табели в зоната са дървени.

На мястото има обособени паркоместа, както и множество кошчета за отпадъци. Община Бургас вече се подготвя да изгради следващата подобна еко зона, което ще се случи със съдействието на областния управител Павел Маринов и МРРБ. Тя ще е на брега на езерото Вая и ще е не с 2, а с 4 пристана.

Остави коментар

*

Facebook
SHARE
Следи чрез Email
Google+
http://nabrega.bg/%D0%B8%D0%B7%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D1%85%D0%B0-%D0%B5%D0%BA%D0%BE-%D0%B7%D0%BE%D0%BD%D0%B0-%D0%B4%D0%BE-%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%B9%D0%BC%D0%BE%D1%80%D0%B8%D0%B5.html">
Pinterest
RSS