Звук, светлина и култура на Бегликташ

Звук, светлина и култура на Бегликташ

Древното тракийско светилище Бегликташ до Приморско и тази година ще радва посетителите на града с интересни културни пърформанси. На 27 юли гостите на морския град ще могат да усетят светилището по един интересен и вълнуваш начин – посредством аудио–светлинното шоу „Звук и светлина“. Спектакълът ще се състои там за четвърти път, поради големия интерес, който предизвика през последните години. Специално написана за мястото музика, допълнена със светлинно шоу грабна публиката миналата година. Повече подробности за събитието очаквайте в близките дни.

На 10 август на Бегликташ ще оживее легендата за друидската принцеса Норма, претворена в най-известната опера на Винченцо Белини. Спектакълът на Държавна опера – Бургас ще гостува на община Приморско със солистите, оркестъра, хора и балета си в една от най-атрактивните си постановки. 

Операта „Норма“ е известна със своите песни- съчетание на лирика и трагедия. Изборът на място за спектакъла не е случаен. Древното мегалитно светилище край Приморско ще изиграе ролята на естествен декор на „Норма“, чието действие описва друидска легенда за цивилизации от отдавна отминали времена. Огромните сиенитни блокове в каменния тракийски комплекс кореспондират по мистичен начин с традициите и практиките на друидското общество.

Историята на легендата започва с поробената от римляните Галия. Дъщерята на върховния жрец на друидите Оровезо, Норма, е нарушила свещения си обет на жрица в храма и тайно се е омъжила за римския проконсул Северио Полионе, поробил родината й. Те имат две деца, но Полионе се е влюбил в младата жрица Адалджиза. Норма изказва пророчество, че Рим ще загине заради собствената си слабост и храбростта на галските воини. Скоро след това тя разбира, че нейният Полионе вече не я обича. В същото време Адалджиза и й признава, че е влюбена в женен мъж и моли да бъде освободена от жреческия й обет. Норма разбира коя е нейната съперница и в отчаянието си замисля да убие двете си деца и да сложи край на живота си. Все пак майчината любов надделява над желанието за мъст.

Галите се бунтуват и настояват Оровезо да ги поведе срещу римляните, но главният жрец казва, че боговете не искат война. Норма е разгневена и обявява войната срещу римляните. В същото време в храма на друидите е заловен Полионе, който е смятал да отвлече Адалджиза. Норма го заплашва, че ще изпрати жрицата на клада заради нарушената й клетва. Полионе моли за пощада, но съпругата му заповядва да подготвят кладата не само за опетнилата честта на Галия жрица, но и за собствения й мъж. Трябва само да бъде изречено името на обречената. Всички очакват да чуят името на Адалджиза, но Норма изрича своето. Полионе е поразен. Едва сега разбира силата на любовта й. Любовта на римлянина към жрицата на галите пламва отново и той смело застава на кладата до своята вярна съпруга.

Билети за спектакъла на Бегликташ могат  да се закупят на касата на Държавна  опера-  Бургас и Туристически информационен център-Приморско.

Остави коментар

*

Facebook
SHARE
Следи чрез Email
Google+
http://nabrega.bg/%D0%B7%D0%B2%D1%83%D0%BA-%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%BB%D0%B8%D0%BD%D0%B0-%D0%B8-%D0%BA%D1%83%D0%BB%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%B1%D0%B5%D0%B3%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D1%82%D0%B0%D1%88.html">
Pinterest
RSS