Звездата на македонската опера Марян Йованоски в Бургас за „Риголето“

Звездата на македонската опера Марян Йованоски в Бургас за „Риголето“

Баритонът Марян Йованоски, звезда на Македонската опера и балет, ще изпълни ролята на Риголето в едноименната опера на Джузепе Верди в постановката на Държавна опера – Бургас. Спектакълът, който ще се състои на 1 март от 19 ч., е по режисура на Александър Текелиев. Диригент е маестро Иван Кожухаров. В ролята на херцога на Мантуа ще влезе тенорът Даниел Дамянов, като Джилда, дъщерята на Риголето, ще видим сопраното Диана Василева.

Марян Йованоски е добре познат на бургаската публика, тъй като е щатен певец и в Държавна опера – Бургас. Именитият баритон е познат не само на Балканите, а и в Австрия, Словения, Хърватия, Германия, Дейтона Бийч и Ню Йорк. Йованоски е работил на щат във Виенската опера – една от най-престижните оперни институции в света, а в момента бургаската опера има честта той да е и неин солист. Преди година той предизвика фурор в родината си, изпълнявайки за първи път ролята на шута Риголето. Успехът му в тази роля е бил предречен от директора на Държавна опера – Бургас Александър Текелиев преди години по време на прослушването за работа в институцията, на който баритонът се е явил именно с ария от „Риголето“.

Трагичната съдба на Риголето трогва с драмата на бащата, чиято едничка радост е неговата дъщеря. Ненавиждан заради острия си език, шутът е обект на зловещо отмъщение от страна на придворните. По време на бал в двореца на похотливия херцог на Мантуа обезчестеният баща граф Монтероне идва да търси обяснение за изчезването на дъщеря си. Вместо херцога отговаря Риголето – в типичния си стил на злобни подигравки. Омерзен, граф Монтероне проклина и двамата.

По-късно придворните, ненавиждащи шута, решават как ще му отмъстят – ще отвлекат укриваната старателно „любовница“ на Риголето. Те отвличат девойката, без да знаят, че това е всъщност негова дъщеря. Злощастният баща се оказва помощник в нейното отвличане. Малко по-рано тя се е срещнала случайно с херцога на Мантуа и се е влюбила в него, мислейки, че е беден студент. Твърде късно тя разбира кой е нейният любим.

Риголето се явява в двореца на херцога да търси детето си. По време на сърцераздирателната сцена между него и Джилда тя признава на баща си, че все още е влюбена в опозорилия я херцог. Бащата се заклева да отмъсти.

Месец по-късно той намира сгоден случай. Риголето се кани да убие херцога. За целта уговаря Спарафучиле, с чиято сестра се среща сега херцога, да извърши това злодеяние. След дълъг размисъл братът решава да убие друг човек и да го представи пред Риголето за херцога. Безкрайно влюбената Джилда решава да се жертва за любимия – преоблича се като мъж и отива при Спарафучиле, който забива нож в гърдите на непознатия. Когато Риголето получава труп в чувал, е безкрайно щастлив. Но в този момент дочува отдалеч песента на херцога. Той трескаво развързва чувала и вижда в него обичната си дъщеря Джилда. Името на херцога е последното, което тя успява да промълви преди смъртта си. Риголето рухва безчувствен върху трупа на детето си.

Остави коментар

*

Facebook
SHARE
Следи чрез Email
Google+
http://nabrega.bg/%D0%B7%D0%B2%D0%B5%D0%B7%D0%B4%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%BC%D0%B0%D0%BA%D0%B5%D0%B4%D0%BE%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BE%D0%BF%D0%B5%D1%80%D0%B0-%D0%BC%D0%B0%D1%80%D1%8F%D0%BD.html">
Pinterest
RSS