За първи път концерт на етносите в Бургас

За Международния ден на толерантността ще бъде представен и сборникът с младежки разкази „Да обичаш, въпреки”

За първи път в Бургас на една сцена различните етноси от града ще покажат своето колоритно танцово и певческо изкуство. Концертът „Единни в многообразието” ще започне в 18:30 ч. на 14 ноември, четвъртък, в зрителната зала на Областна управа – Бургас.  Българи, арменци, гърци, евреи,  руснаци  ще бъдат представени чрез изпълненията на: Арменски танцов състав „Нур“, танцов състав „Петлите”,   женски хор „АНГИРА” при читалище „Фар”, Школа за български и гръцки танци „Бургос”, вокална група от ПГЧЕ “Васил Левски”, Карине Асланян от ПГТ, Никол Мерджанова от клуб „Сезони” при читалище „Пробуда”, Александра Иванова от хорова школа „Милка Стоева” и Виктория Тасмаджиева от Айтос.

Концертът  е част от инициативите, посветени на Международния ден на толерантността – 16 ноември, и се организира от Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф” и  Областна администрация – Бургас по Комуникационната стратегия на Република България за Европейския съюз.

Концертът ще постави емоционален финал  на кръглата маса на тема  „Толерантността като обединител срещу омразата”, която ще се проведе час преди това в сградата на областната администрация. В дискусиите ще вземат участие ученици от 9 бургаски училища.

В същия ден ще бъде представен и току що излезлият от печат сборник разкази „Да обичаш, въпреки”, издание на Център „Алеф”. Сборникът съдържа 20 наградени художествени разказа от  Шестия национален младежки литературен конкурс  „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”. Конкурсът бе финализиран през май 2019 г. В него се включиха 145 млади творци от 45 населени места в страната – ученици и студенти. Журито излъчи 20 от разказите, пресъздаващи истории за любов, приятелство и дружба между българи и евреи, породени в годините на Холокоста. Творбите на младите автори са събрани в сборник, който за първи път ще бъде представен пред бургаската публика.