Еколози спорят за първенство в отпора срещу петролопровода

Еколози спорят за първенство в отпора срещу петролопровода

Докато Москва планира да продължи инициативата за изграждането на петролопровода Бургас – Александруполис българските неправителствени организации отново подеха спор кой е по-заслужил в оказването на отпора срещу опасното съоръжение.

„Националната асоциация „Българско Черноморие” (НАБЧ) подкрепя твърдо позицията на черноморските кметове и решението им да се противопоставят на петролопровода Бургас-Александруполис. Заставаме против всякакви опити за рестарт на проекта и ще браним интересите на националната икономика и всички жители на черноморските общини”,се казва в прессъобщение, изпратено до медиите от управителния съвет на организацията.

НАБЧ е пряко ангажирана с мисията да опази бургаския залив и крайбрежието от евентуална екологична катастрофа, свързана с петролопровода, твърдят от асоциацията. Нейните членове са били преки участници в протестите срещу петролопровода, които започнаха през 2009-та г., както и в организирането на трите референдума в Бургас, Поморие и Созопол. Благодарение на съвместните усилия на хиляди граждани и местните власти, жителите на Черноморието казаха твърдо „не” на опасния за екологията проект. За съжаление така наречените „зелени”, които широко афишират и парадират, че бранят природата не взеха никакво участие в тези акции”, се казва още в прессъощението.

От националната асоциация питат господата и госпожите „природозащитници” къде са били през 2009-та и защо не са защитили обществения интерес и българското Черноморие: „Защо мълчаха? И защо не излязоха дори и със символична позиция? Вероятно, защото в заплахата от петролопровода няма европейски проекти, от които да вземат пари, съответно няма и финансов интерес.
Господа „зелени”, вие само срещу пари ли протестирате? Или тогава не протестирахте, защото бяхте мотивирани по друг начин?”, предполагат от асоциацията.

Остави коментар

*

Facebook
SHARE
Следи чрез Email
Google+
http://nabrega.bg/%D0%B5%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B7%D0%B8-%D1%81%D0%BF%D0%BE%D1%80%D1%8F%D1%82-%D0%B7%D0%B0-%D0%BF%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE-%D0%B2-%D0%BE%D1%82%D0%BF%D0%BE%D1%80%D0%B0.html">
Pinterest
RSS