Димитър Бойчев: Служебното правителство има субективно отношение към  Бургас

Димитър Бойчев: Служебното правителство има субективно отношение към Бургас

Служебното правителство вече проявява силен субективизъм в отношението си към различните области на България. Това заяви на пресконференция днес кандидатът за депутат от ГЕРБ Димитър Бойчев. Думите си той илюстрира с отношението на Министерството на образованието, което драстично намали възможностите за държавен прием на студенти в бургаския Университет „Проф. д-р Асен Златаров“.  От заявени 320 места държавен прием за специалността „Туризъм“ са одобрени само 88, а от заявени 63  в специалност „Здравни грижи“ одобрените са едва 9. Същевременно е известно, че и в областта на туризма, и в областта на здравеопазването основните проблеми са с кадрите.

В специалността „Здравни грижи“ в Бургас се обучават рехабилитатори, помощник-фармацевти и медицински сестри. Според статистика на Европейската комисия в България има три пъти по-малко медицински сестри на глава от населението от средния им брой в другите европейски страни. Въпреки това образователното министерство ограничава достъпа до тази специалност. Това е  в разрез с усилията, които Бургас полага, за откриване на медицински факултет към Университет „Проф. д-р Асен Златаров“.  Първите стъпки са направени. Сега са необходими 6 млн. лв. за довършване и дооборудване на сградите, които ще осигуряват най-съвременните условия за обучението на студентите, казва Димитър Бойчев. След основаването на две университетски болници, разкриването на медицински факултет е естествено продължение на развитието на здравеопазването в региона.  То ще доразвие града като университетски център и ще даде добра перспектива за развитие на бизнеса.

 

Остави коментар

*

Facebook
SHARE
Следи чрез Email
Google+
http://nabrega.bg/%D0%B4%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D1%82%D1%8A%D1%80-%D0%B1%D0%BE%D0%B9%D1%87%D0%B5%D0%B2-%D1%81%D0%BB%D1%83%D0%B6%D0%B5%D0%B1%D0%BD%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D1%81.html">
Pinterest
RSS