Димитър Бойчев:  Важно е да се включи категоризация на плажовете сред промените в Закона за концесиите

Димитър Бойчев: Важно е да се включи категоризация на плажовете сред промените в Закона за концесиите

„Ще подкрепим промените в Закона за концесиите в контекста на изискванията на директивата, те целят по-гъвкав режим за отдаване на плажовете на концесия. Но е важно в текстовете да бъде включена категоризация на плажовете и Министерството на туризма трябва да помисли в тази посока“. Това заяви народният представител от ГЕРБ-Бургас Димитър Бойчев по време на дебатираните днес промени за изменение и допълнение на Закона за концесиите, които целят създаването на цялостна специална уредба за услуга с обект морски плаж. Те бяха приети на първо четене. Бургаският депутат, член на парламентарната Комисия по икономическа политика и туризъм, подчерта, че категоризацията на плажове е от ключово значение за качествена промяна в сферата на туризма.  

„По българското Черноморие са обособени около 270 плажа, от които 144 са дадени под форма на концесия и под наем. Моето мнение е, че ако не се осъществи категоризация, тези плажове ще останат пак толкова, които са дадени под някаква форма, а тези които не са, отново ще са без стопани. Формулата за ценообразуване на плажовете е една за всички ивици, независимо дали са атрактивни или се намират на не толкова привлекателни места. Категоризацията ще позволи много по-гъвкав режим при отдаването. По Черноморието има атрактивни плажове – тези, които се намират в туристически комплекси, на територията на големите черноморски градове. Те са по-привлекателни, отдадени са и пак ще бъдат. Но ивиците, към които няма такъв интерес, с действащото ценообразуване няма как да се дадат“, заяви от трибуната Бойчев.

Като представител на Черноморския регион, народният представител обърна внимание и на още едно предложение, свързано с желанието на кметове да стопанисват плажове. „Неведнъж в разговори черноморски кметове са заявявали желание да се грижат за плажните ивици – дали чрез концесия или под наем. В момента те са поставени наравно с всички други участници при процедурите по отдаване и нямат възможност да стопанисват плажове. Трябва да се мисли в тази посока за промяна“. Димитър Бойчев посочи като добър пример Бургас. „4 години общината стопанисваше Централния плаж в града, а услугата шезлонг и чадър беше безплатна. Това бе плаж за пример, много добре поддържан, със спортни съоръжения вместо търговски обекти в услуга на всички жители и гости на града. Когато се даде възможност на общините да стопанисват плажовете, те могат да правят различни политики през тях, без да е водещо акумулирането на икономически ползи. Черноморските общини са общини с възможности, могат по-гъвкаво да управляват плажовете, защото те са сред важните елементи на летния туристически продукт, който предлагаме“, допълни още бургаският депутат от ГЕРБ.

Остави коментар

*

Facebook
SHARE
Следи чрез Email
Google+
http://nabrega.bg/%D0%B4%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D1%82%D1%8A%D1%80-%D0%B1%D0%BE%D0%B9%D1%87%D0%B5%D0%B2-%D0%B2%D0%B0%D0%B6%D0%BD%D0%BE-%D0%B5-%D0%B4%D0%B0-%D1%81%D0%B5-%D0%B2%D0%BA%D0%BB%D1%8E%D1%87%D0%B8-%D0%BA%D0%B0-2.html">
Pinterest
RSS