Депутатът Ася Пеева: Територията около паметника на Яворов в Поморие трябва да бъде съхранена

Депутатът Ася Пеева: Територията около паметника на Яворов в Поморие трябва да бъде съхранена

Днес в Бургас народните представители от ПГ на ГЕРБ  Ася Пеева, Димитър Бойчев, Ивелина Василева,  Галя Василева, Диана Саватева и Иван Вълков, както и водачът на групата на общинските съветници Димитър Людиев, се срещнаха с представители на медиите в региона. На събитието беше дадена възможност на журналистите свободно да питат за всичко, което ги интересува, свързано с държавната политика и законодателни инициативи, както и да изложат проблемите на дневен ред за Бургаски регион. 

В блиц-интервю за сайта НА БРЕГА депутатът от Поморие Ася Пеева изрази отношение по наболелия от две години за черноморския град казус „Яворов“, който през последните месеци се превърна и в общонационална кауза. 

Г-жо Пеева, трябва ли да се строи хотел под паметника на Яворов в Поморие?

Много се радвам, че гражданското общество в Поморие се активизира по казуса “Яворов” с ясна позиция и инициатива. Проблемите, каквито и да са те в града и региона, не трябва да се подценяват и местната власт задължително трябва да стигне до решение, което е в интерес на гражданите.
Конкретно за паметника на Яворов и прилежащите територии около и под него, аз имам отношение и не съм безразлична. Аз съм родом от Поморие и съм израстнала на това знаково за черноморския ни град място. То е на сърцето ми. Искрено се надявам местната власт да вземе правилното решение, а именно по отношение на това – дали да се строи хотел или не и как да бъде развивана територията в близост до паметника на Яворов. Следя отблизо проблема и комуникирам за него с председателя на общинския съвет, а също така и с кмета на Поморие.

Абстрахирайки се от това, че сега сте народен представител, избран от листата на ГЕРБ, както и от това, че доскоро бяхте част от местния парламент на община Поморие, какво е Вашето лично мнение?

Моята лична позиция е, че всеки има правото да иска да си построи някъде нещо, но именно тук е ролята на местната власт, която трябва да прецени – кое е правилно и целесъобразно и засяга ли обществения интерес. Всички знаем за красивия залез, който се наблюдава от тази точка на Поморие, знаем, че този залез е вдъхновявал и Пейо Яворов за неговите творби, този пейзаж радва не само поморийци, а на него се любуват и стотици хиляди гости на града през годината, там се снимат, публикуват,  разказват… Тези залези и това сакрално за Поморие място трябва да бъдат съхранени за хората. Паметникът на Яворов и територията около него е едно най-популярните места на Поморие, известно е в цял свят, ще става все по-популярно и трябва да се запази, трябва да се работи в тази посока и да бъде удовлетворено желанието на гражданите. Град Поморие трябва да се развива, да става все по-атрактивен, което забелязваме през последните години, но това не трябва да се случва в несъответствие със законите и още по-малко против обществения интерес.

Защо,  според Вас, се стигна до тази неприятна за всички граждани на черноморския град ситуация – част от територията под паметника да бъде продадена на частен инвеститор?

За съжаление, постройката, намираща се на терена под паметника на Яворов и в непосредствена близост до Яворовите скали, е била продадена в един по-ранен етап. При този случай, докато тази сграда съществува, Община Поморие не може да ползва земята под нея. Лично се надявам и ще се радвам гражданската инициатива, заедно с местната власт и всички заинтересовани страни, след решението на Общински съвет – Поморие да седнат на една маса, да се проследят всички възможни варианти за последващи действия и съм убедена, че ще се стигне до консенсус, кореспондиращ изцяло с обществения интерес.  Ще цитирам Яворов:  „А грей замислено луната, /морето дреме, ветрец вей, /сънливо плиска се вълната/и лодка до брега люлей”. Вярвам, че хората няма да дремят сънливо, а ще влязат в една лодка, за да яхнат вълната така, че да бъде в интерес на всички и в рамките на закона.

Остави коментар

*

Facebook
SHARE
Следи чрез Email
Google+
http://nabrega.bg/%D0%B4%D0%B5%D0%BF%D1%83%D1%82%D0%B0%D1%82%D1%8A%D1%82-%D0%B0%D1%81%D1%8F-%D0%BF%D0%B5%D0%B5%D0%B2%D0%B0-%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0-%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%BB.html">
Pinterest
RSS