„Гробницата“ на Тутанкамон отвори врати за бургазлии

„Гробницата“ на Тутанкамон отвори врати за бургазлии

Археологическата изложба „Тутанкамон – една недовършена любовна история“ отвори врати днес за посетители в бургаската опера. Богатата колекция съдържа над 100 артефакти от съкровището на „детето цар“. Тя ще гостува в Бургас до края на септември с цена на редовния билет-16 лв, за ученици, студенти, пенсионери и хора с увреждания – 10 лв.; деца до 7 години, задължително с придружител – безплатен вход.

Още в преддверието на операта бургазлии остават впечатлени и погълнати от духа на Египет. Гигантска кобра е поставена на входа, а вътре могат да бъдат закупени най-различни тематични египетски бижута и сувенири. Посетителите бяха посрещнати на входа на експозицията от „египетски бог“.  Предметите от изложбата са групирани и подредени в няколко тематични къта – „Преддверието“ или „Стаята на могъществото и властта“, „Златният трон“,  наричан още „Шедьовърът на стаята“, „Погребалната камера“, „Съкровищницата“ и „Позлатеният олтар“.

Представените експонати са копия на автентични находки. Изработени са от компанията Horus Limited, която единствена в целия свят има издадено разрешение за това от Министерството на културата в Египет.

Организаторът на изложбата Мохамед Абдешафи сподели при откриването, че е избрал Бургас, тъй като е център на културата и е добра дестинация за тази изложба. Той допълни, че предстои официално откриване на изложбата в близките дни, на което ще бъдат поканени кмета, министри и посланика на Египет в София.

 

Остави коментар

*

Facebook
SHARE
Следи чрез Email
Google+
http://nabrega.bg/%D0%B3%D1%80%D0%BE%D0%B1%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D1%82%D1%83%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D0%B0%D0%BC%D0%BE%D0%BD-%D0%BE%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%B8-%D0%B2.html">
Pinterest
RSS