ГЕРБ предлага 100% безплатно здравеопазване чрез демонополизация на Здравната каса

Нужна е радикална реформа в здравния сектор, която да доведе до справедливо разпределение на събираните за здраве средства и до съвременна медицинска грижа на цялото население на страната. Това заявиха кандидат-депутатите от ГЕРБ-Бургас Ивелина Василева, Димитър Бойчев и Семир Абумелих.  ГЕРБ обещава 100% безплатно здравеопазване, което е лесно достижимо, ако се демонополизира Националната здравноосигурителна каса. Моделът е предложен от досегашния народен представител и кандидат за депутат в 44-то Народоно събрание Семир Абумелих. Днес той  и кандидат-депутатите Ивелина Василева и Димитър Бойчев направиха анализ на  здравеопазването в страната сега и представиха пред журналисти начинът, по който моделът може да бъде променен.

„Ще продължим да надгражда направеното досега”, заяви водачът на листата в Бургас Ивелина Василева. По нейни данни в България повече от 140 000 семейства имат репродуктивни проблеми и ГЕРБ ще направи необходимото, за да получат те подкрепа от държавата.

„Идеята за реформа чрез демонополизация на Здравната каса бе отстоявана твърдо от Семир Абемулих. Вече и други политически сили започват да се съгласяват с нея, което означава, че се приближаваме до модерното  здравеопазване”, каза Димитър Бойчев.

През 2016 г. в България са извършени 39 млн. прегледа, 2 милиона хоспитализации и 500 хил.операции  Това означава, че системата работи, но всички сме недоволни от нея, защото тя ни обслужва с манталитета на 90-те години.  Сегашната система не успява да отговори на предизвикателствата на новите технологии по отношение на лекарства, апаратура и технологии. В този си вид  здравната ни система няма капацитет да се справи със заболяването  хепатит С, даде пример Абумелих – лекарство има, но то струва 80 хил.лв., а в страната болните 90 хиляди.

Българските пациенти вече очакват най-доброто лечение, което солидарният бюджет на Здравната каза не може да им осигури. Необходима е цялостна и радикална реформа, моделът за която може да се вземе от някои европейски страни. Проучването на Семир Абумелих сочи, че най-ефективно работи здравната система в Холандия и тя е напълно приложима у нас.

Във фокуса на „холандския модел” стоят работещите –  гръбнакът на обществото, които обаче нямат стимул да плащат високи осигуровки без това да променя  получаваните услуги.  Той предлага хибридно заплащане на здравните услуги, промяна в собствеността на здравните заведения и съответно в издръжката им.

Целта  е здравеопазването да стане достъпно, без лимити и направления, без отказ от лечение заради липса на средства.

Моделът изисква въвеждането на допълнителни задължителни здравни застраховки. Идеята е те да не утежняват  данъчните разходи на работещите, а да са част от общата 8-процентна застраховка в момента. Процентът, който се плаща от работодателя, ще се внася в обществен фонд, а процентът, който се плаща от работника- в застраховател по избор

Ще се реформира и начинът на финансиране на лечебните заведения. Мрежа от здравни заведения ще бъде собственост на обществения фонд и той ще е ангажиран с тяхната издръжка. В тях ще могат да се лекуват абсолютно безплатно всички групи от населението, дори и да нямат здравни застраховки. Втора лечебна мрежа ще определя цените си на пазарен принцип и в случай, че пациентът избере болница от тази мрежа, застрахователят му ще доплаща разликата.

Ако на пазара навлязат застрахователите, битката за потребители ще доведе до повишаване качеството на предлаганите услуги, стриктен контрол и повишена профилактика. Вече няма да има излишни хоспитализации, гонене на клинични пътеки и чакане с часове пред кабинета на личния лекар. Резултатът от хибридна система ще удовлетвори всички- и пациенти, и лекари, и лечебни заведения.  Първите ще получават 100% безплатно и справедливо лечение. Лекарите ще бъдат адекватно заплатени за труда, който полагат и тяхна грижа ще бъде единствено здравето на пациента, а не бройките клинични пътеки, които им трябват за месеца. Болниците, поставени в такава конкурентна среда, ще могат сами да определят своите цени, спрямо разходите си

Според Семир Абумелих този модел е лесно приложим в България, защото мрежата от здравни заведения е изградена. Необходимо е само да се промени организацията и това трябва да се направи не от политици, а от експерти.