Връчват орден „Чест и мъжество” на бургаския художник Климент Атанасов

Връчват орден „Чест и мъжество” на бургаския художник Климент Атанасов

Световната организация за духовно наследство на човечеството със седалище Израел връчва отличието на българин за първи път

Бургаският художник Климент Атанасов е първият българин, който се удостоява с орден „Чест и мъжество“. Отличието му се присъжда от Световната организация за духовно наследство на човечеството, която е със седалище Израел.

Орденът се дава на Климент Атанасов за многогодишната му борба за възстановяване на паметници на културата и съхраняване на духовното и културно-историческото световно наследство. Той ще го получи на церемония в Иконната зала на градската художествена галерия „Петко Задгорски” на 13 юни, четвъртък, от 11 часа. Отличието ще му бъде връчено лично от председателя на организацията за духовно наследство на човечеството Александър Леонидов Рабинович.

Културното, както и природно наследство са все по-застрашени от унищожение, дължимо не само на традиционни причини, но и на еволюцията на нашия социален и икономически живот. Увреждането или изчезването на всеки образец на културна ценност или на околна среда води до пагубно обедняване на всички народи по света, алармира Световната организация за духовно наследство на човечеството.

Климент Атанасов е всепризнат художник и реставратор. Има около 30 самостоятелни изложби и множество участия в колективни експозиции. Реставрациите обаче като че ли са най-предпочитани – неговата ръка е върнала към живот много ценни иконописи, сред които стенописи в храм „Св. св. Кирил и Методий”  и икони в зърквата „Света Богородица” – Бургас, църквата „Св. Тодор Тирон” в  Стара Загора и мн. други.  Негово дело е консервацията  и реставрацията на Царските зали във  Военна академия София. Благодарение на Климент Атанасов можем да се докоснем и до още 80 икони от експозицията на бургаската градска галерия.

Остави коментар

*

Facebook
SHARE
Следи чрез Email
Google+
http://nabrega.bg/%D0%B2%D1%80%D1%8A%D1%87%D0%B2%D0%B0%D1%82-%D0%BE%D1%80%D0%B4%D0%B5%D0%BD-%D1%87%D0%B5%D1%81%D1%82-%D0%B8-%D0%BC%D1%8A%D0%B6%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE-%D0%BD%D0%B0-%D0%B1%D1%83.html">
Pinterest
RSS