Водещи детски специалисти от „Пирогов“ ще извършват профилактични прегледи в Бургас

Водещи детски специалисти от „Пирогов“ ще извършват профилактични прегледи в Бургас

Водещи специалисти от университетската спешна болница „Н. И. Пирогов“ ще извършат безвъзмездни профилактични прегледи на деца в Бургас в последната събота от месеца – 27 октомври, в ДКЦ I.

Това съобщи днес създателят на Национална програма „Детско здраве-Пирогов“ д-р Асен Меджидиев, който е и председател на Столична Лекарска Колегия към БЛС и началник на отделението по УНГ в „Пирогов“ на пресконференция в Община Бургас.

Високоспециализираните прегледи ще се извършват след предварително записване, което стартира от днес, на телефона на регистратурата в ДКЦ I – 056 810571, всеки ден между 13.00 и 19.00 часа. Желаещите трябва да запишат имената на детето, възрастта /до 18 г./ и за какъв специалист – УНГ, ортопед или др. Ако детето разполага вече с направени изследвания или някаква друга медицинска документация трябва да я носи и покаже по време на прегледа.

„Със съдействието на Община Бургас и ДКЦ I доказани специалисти от „Пирогов“ ще посетят Бургас следващата събота, за да извършат безвъзмездни прегледи на деца в областта на УНГ, хирургия, ортопедия, урология, неврохирургия, офталмология и кардиология. Целта ни е профилактика и диагностика на редица хронични заболявания, които могат да бъдат овладени по-успешно в ранна възраст като гръбначни изкривявания, деформации на ходилата, на опорно-двигателния апарат и др. Откакто стартирахме програмата преди пет години прегледахме 7000 деца от девет различни града в цялата страна. Интересът към нея расте, но освен това смятаме следващата крачка да бъде изграждането на кол центрове за директна денонощна връзка с нас за консултации с местните медици при по-тежки или спешни случаи“, разказа създателят на НП „Детско здраве-Пирогов“ д-р Асен Меджидиев.

Подробности за инициативата предоставиха още доц. д-р Христо Шивачев – председател на Съвета на директорите на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“, координатор на Специализирания комплекс по детски болести и началник на Клиниката по детска хирургия в болницата, зам.-кметът по здравеопазване на Бургас д-р Лорис Мануелян и д-р Калина Ишкиева – управител на ДКЦ I.

„За нас е много важно да наблегнем на профилактиката и прегледите в ранна възраст. Всичко това го правим заради здравето на нашите деца. Ранните диагностика и лечение ще предотвратят настъпващи усложнения и хронифицирането им, ще намалят броя на хоспитализациите и себестойността на лечението. Предоставяме възможност за лесен достъп до преглед при доказани специалисти в неработен и неучебен ден“, допълни доц. д-р Христо Шивачев – началник на Клиниката по детска хирургия в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“.

„Тази инициатива е единствената, която идва директно от лекарското съсловие. За родителите и децата в Бургас това ще бъде много полезно. Община Бургас подкрепя напълно програмата и приветства всички медици, които участват в нея“, заяви зам.-кметът по здравеопазване и превенции д-р Лорис Мануелян.

Д-р Меджидиев сподели още, че вече е обсъдено да бъде направена кампания в бургаските учебни заведения от местни лекари, която ще бъде допълнителна превенция за децата, а през април ще проведат съвместна среща с бургаските си колеги за анализиране и обобщаване на резултатите от извършените прегледи.

„ДКЦ I също ще се включи в инициативата като предостави на 27 октомври от 9 до 15 часа в кабинетите си на 3-ия и 4-ия етаж за извършване на прегледите“, каза управителят на ДКЦ I д-р Ишкиева.

Лекарите, които ще преглеждат в Бургас са доказани медици с дългогодишен опит, завеждащи клиники и отделения в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“:

Проф. д-р Асен Балтов – изпълнителен директор на „Пирогов“, детска травматология;

Д-р Цоцомански – завеждащ Отделение „Детска травматология“;

Доц. д-р Христо Шивачев – началник Клиника „Детска хирургия“;

Д-р Асен Меджидиев – председател на Столична Лекарска Колегия към БЛС и началник Отделение УНГ;

Д-р Ботева – УНГ;

Д-р Праматарова – завеждащ Отделение „Офталмология“;

Д-р Пеев – началник Клиника „Детска урология“;

Д-р Попов – Урология;

Д-р Габровски – Детска неврохирургия;

Д-р Галя Тодорова – Детска кардиология;

Д-р Страхинова – Детска образна диагностика и ехография

Остави коментар

*

Facebook
SHARE
Следи чрез Email
Google+
http://nabrega.bg/%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D0%B5%D1%89%D0%B8-%D0%B4%D0%B5%D1%82%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D1%81%D0%BF%D0%B5%D1%86%D0%B8%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8-%D0%BE%D1%82-%D0%BF%D0%B8%D1%80%D0%BE%D0%B3%D0%BE%D0%B2.html">
Pinterest
RSS