Вместо за съда Димитров пак се гласи за кмет на Приморско

Вместо за съда Димитров пак се гласи за кмет на Приморско

Нови ходове със стари кадри /пешки/

Скандалният бивш кмет на Приморско Димитър Димитров, който бе замесен в разследване за раздавани на безценица имоти на магистратски роднини, отново е кандидат за кмет. Той беше в центъра на наказателно преследване на истината за имотните афери в района. В разследването трябваше да се проверят общо 200 сключени от Димитров договора за право на строеж, през времето, когато Димитров бе кмет /2004-2007 г./.

http://www.legalworld.bg/35801.prokuraturata-e-vyzobnovila-razsledvaneto-po-kazusa-primorsko.html

По време на неговия мандат влиза в сила и новият закон за общинска собственост, според който общинският съвет, а не кметът, отстъпва правото на строеж. Въпреки това, Димитров еднолично е подписвал изгодните за видни магистрати сделки. По този начин са се облагодетелствали близки на трима съдии от Върховния административен съд Панайот Генков, Николай Урумов, Андрей Икономов, шефът на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов, бившият апелативен прокурор на Бургас Йордан Иванов и др. Те са получили парцели от община Приморско, използвайки процедура за крайно нуждаещи се.

Основно отговорността за това противоправно поведение би следвало да бъде понесена от бившия кмет Димитър Димитров, който днес отново със завидно самочувствие е претендент за поста. Очевидно последиците от действията му, не са в състояние да спрат набезите му към поста. Все още няма санкция за наглото нарушаване на закона, очевидно с цел облага, която да обезпечи спазването и уважаването на закона, поне за вбъдеще.

zx620y348_895231Следва да припомним, че скандалът с „имотните афери” в Приморско избухна през пролетта на 2010 г. След серия от публикации стана ясно, че през 2004г. 80-годишната майка на съдията от ВАС Андрей Икономов (известен с решението, с което закри парк Странджа) получава правото да строи въхру 430 квадратни метра, край морето срещу сумата от 1677 лв. Като основание затова тя е заявила, че живее като крайно нуждаеща се. Близо пет години по-късно там е построена жилищна кооперация, която 80-годишната жена апортира в търговско дружество, управлявано от братът на съдия Икономов. Отново през 2004 година, дъщерята на съдията от ВАС Панайот Генков декларира в община Приморско, че живее с петима души в малко жилище в града. Малко след това общината й отпуска земя, върху която тя пострява четириетажна сграда, като през 2009г., тя продава на баща си два апартамента. На същата дата тя продава и три апартамента на бизнесмена Лука Ангелов. В края на същата година година родителите й (Панайот Генков и съпругата му Жанета) продават жилищата си в кооперацията на брата на Лука Ангелов – Иван. И двамата бизнесмени, които са известни с фирмата си Градус, имат дела в отделението на ВАС на което по това време Генков е председател. Дъщерята пък на третия „наказан” съдия – Николай Урумов – Деница, се сдобива с имот в Приморско през 2007 година. Срещу сумата от 1829лв. тя получава парцел от 469кв.м. През 2010г. на имота е построена четириетажна сграда. През всичките тези години Николай Урумов е разглеждал дела на община Приморско. След скандала и управлението на Димитров, общината инициира съдебни производства, с цел да си върне имота, но безуспешно. За разлика от Деница Урумова, Ана Пенгезова – дъщерята на бившия председател на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов върна доброволно полученото правото на строеж. През 2004г. тя е декларирала, че живее на адрес на ул. „Ропотамо“ 30 в Приморско – в роднини на бившата секретарка на кметa на общината. След това е получила правото да застрои 563 кв.м, като заплати на общината 2195лева. След скандала Пенгезова връща правото на строеж. Следва да се има предвид, че раздадените от бившия кмет имоти на „крайно нуждаещи се” магистратски роднини не само са на изключително атрактивни цени, но и са на изключително атрактивни за града места, всъщност едни от най-хубавите в района, с пряк, чудесен изглед към морето.

Във връзка с това, с Решение №37/26.02.2009г. е назначена от Общински съвет Приморско – Временна Комисия за проучване на действията, извършвани от димитър Димитров, в качеството му на кмет. От доклада на същата става видно, че: „Многократно на въпроси поставяни в предишните Общински съвети за начина на учредяване на ОПС е бил противопоставен чл.30 Наредбата за придобиване, управление и разпореждане с имоти и вещи- общинска собственост. Този текст на чл 30, който макар и противоречащ на ЗОС, поради съпротивата на г-н Димитров и групата му общински съветници не е бил променен, въпреки законовото изискване за това… В Наредбата има чл.29, ал.1, който повелява ежегодно в срок до 31 януари с Решение на Общинския съвет да се определят общинските парцели, върху които Кметът може да учредява право на строеж на жилищни и нежилищни обекти.Ако се отгърне,който и да е Протокол на Общински съвет за всичките години от 1997г. до 2007г. няма да намерите обсъждане. Кой в този случай може да контролира Кмета за кой имот учредява ОПС?... Договорите противоречат на цитирания чл.35, ал.1 ЗОС и второ, за да бъде пренебрегнат ОБС, имотите се делят на парчета, за да се продават от Кмета. Щета за Общината в случая няма, има само пълно пренебрегване на Закона... По време на проверката бяха прегледани още много други преписки. Общо като крайна констатация може да се каже,че разпореждането с общинска собственост за периода 2003г.-2007г.,а и преди това,е било резултат на незачитане на законовата уредба,еднолични решения,щети за Общината.

Този доклад е бил изпратен по компетентност до председателя на ДАНС, до Главния прокурор, до председателя на комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност.

Съдиите, чиито близки са получили апетитните имоти, с каквито не могат да се похвалят дори местните коренни жители, все пак бяха „наказани”. Очевидно за единствено адекватна и справедлива санкция, Висшия съдебен съвет е определил – намаляване на заплатите на Панайот Генков, Андрей Икономов и Николай Урумов. В същото време с три решения, обявени едновременно от техни колеги, в три различни състава на Върховния административен съд (ВАС) бяха отменени наложените им по-рано дисциплинарните наказания. Впрочем мотивите на ВАС, обективирани в техните съдебни актове „толерираха” поведението, във връзка със скандала и на Веселин Пенгезов, и на дъщерята на Николай Урумов – Деница, която бе тогава младши съдия в Благоевградския окръжен съд. Според ВАС постъпките на магистратите не са укорими, доколкото те не са действали лично и за крайно нуждаещи се са били представяли не те, а техни близки и роднини. Впрочем, жителите на Приморско твърдят, че част от тези магистрати и днес лично стопанисват и обитават построените няколкоетажни сгради. Това, обаче, вече е ирелевантно за случая. А най-потърпевши и всъщност „наказани” се оказаха жителите на Приморско. Отново тях днес кандидат кметът Димитров уверява, че трябва да го „дарят” с поредно доверие, без да се чувства длъжен или отговорен да коментира или да се връща към миналото. Очевидно добре знае силата на принципа в България: Всяко чудо за три дни!

Друг интересен факт, който се налага от припомнянето на скандала е, че според юристи, запознати със системата, същите тези върховни магистрати са потенциални бъдещи членове на гласуваната вчера от Общото събрание на съдиите във ВАС, Трета колегия в институцията. Решението за създаването й на практика означава, че 10 или 15 съдии ще решават окончателно всички дела, по които ВАС е първа инстанция – предимно актове на Министерския съвет, решения на ВСС и т.н. Според предложението, критерий за влизане в елитния състав на съдии ще е старшинството, което се определя от стажа. Така в най-висшата съдебна инстанция ще намерят място съдиите с най-много години стаж, без да бъде прилаган друг критерий. А такива са именно съдиите, замесени и наказани, с временно намаляване на заплатата си, заради участието си в имотните афери в Приморско.

Какво очаква съдебната ни система и в частност, обществения живот в Приморско, с новите ходове на иначе старите кадри, остава да разберем и да се молим да не забравяме бързо, за да не допускаме нови злоупотреби с доверието ни!

 

Гледайте предаване на ТВ СКАТ от преди 7 г., в което се разказва подробно за далаверите на тогавашния и сегашен нов кандидат кмет Димитър Димитров – линк

Остави коментар

*

Facebook
SHARE
Следи чрез Email
Google+
http://nabrega.bg/%D0%B2%D0%BC%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%BE-%D0%B7%D0%B0-%D1%81%D1%8A%D0%B4%D0%B0-%D0%B4%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B2-%D0%BF%D0%B0%D0%BA-%D1%81%D0%B5-%D0%B3%D0%BB%D0%B0%D1%81%D0%B8-%D0%B7%D0%B0.html">
Pinterest
RSS