«Влюбен във вятъра» – трети най-предпочитан замък в Европа

«Влюбен във вятъра» – трети най-предпочитан замък в Европа

Уникалният български замък  «Влюбен във вятъра» отново прикова вниманието на любителите на пътешествията. В класацията на European Best Destinations /Европейската организация на най-добрите европейски дестинации/ за 2017 г. в категорията за „Най-добър замък в Европа” атракционът край Равадиново се изкачи на 3 място,  като изпревари дори  Neuschwanstein в Германия. Така замъкът от приказките още веднъж даде шанс за сериозно българско  присъствие на световния туристически пазар.

Базираната в Брюксел European Best Destinations работи в тясно сътрудничество с  European Destinations of Excellence /EDEN/ в Европейската комисия и чрез ежегодните си онлайн конкурси цели да насърчава развитието на международния туризъм. Статистиката  сочи, че отличените в конкурсите дестинации отбелязват около 15-процентен ръст в туризма. „Влюбен във вятъра” участва в тази класация за втора поредна година. През 2016 г. Замъкът зае престижното 4 място, а интересът към него привлече вниманието и към античния Созопол – международните експерти в туризма номинираха древния град за участие в надпреварата през 2017 г. и той се класира на 6 място.

Високото отличие, което Замъкът получи през тази година,  ще бъде връчено на собственика му Георги Тумпалов от изпълнителния директор на европейската организация Максимилиян Лежьон на 22 август. Той ще присъства и на организираната от Замъка кръгла маса на тема „Приносът на туристическите атракциони в създаването на устойчиво развитие и просперитет на регионите в ЕС”. Очаква се в дискусията за потенциала на атракционите при популяризиране на туристическите дестинации и за ролята общините и държавата при определяне на  приоритетите в туризма да се включат представители на браншови организации, на частния бизнес, на държавната и местната власт.