Вкусен първи петък от юни

Вкусен първи петък от юни

Днес, 2 юни, се отбелязва Международен ден на поничката

Първият петък от юни ежегодно се празнува като Международен ден на поничката, пише Foodpanda . Безспорно, този сладкиш е популярен в цял свят. Някъде го знаят под друго име, но това не пречи да го предпочитат. Нищо, че от него се трупат килца… Справка – романите за американските полицаи, които задължително се подкрепят с понички. И така – поничката! Пръстеновидна сладка от пържено тесто, в кръгла форма, обикновено с някакъв пълнеж. Ако пълнежът е солен, не е поничка. Започнала да става популярна през 19 век.  Казват, че поничките били символ на армията, защото по време на Първата световна война войниците редовно придружавали кафето, с което се черпели след победа на бойното поле,  с поничка. Вярно ли е, не ели вярно…

Ето някои любопитни факти за вкусния пържен сладкиш:

  • Поничките във Филипините се продават на улицата. Те са пържени в кокосово масло. И се ядат предимно на закуска.
  • Ако сте в Румъния и искате да хапнете поничка, трябва да попитате за „gogoşi“.
  • В Мексико поничките са популярни като  „donas“.
  • Поничката е разпространена по света през 19 век от холандски емигранти.
  • Първият човек, направил поничка, се казва Хенсън Грегъри.
  • Дупката в средата на поничката се е правила с кутия от пипер.
  • Най-популярната поничка е тази с шоколад, следвана от поничка с лимонов крем.
  • 12 януари е Националният ден на поничката с глазура.
  • На глава от населението Канада има повече магазини за понички от всяка друга страна.
  • Първата машина за понички е изобретена през 1920 г. от Адолф Левит.
  • В САЩ са популярни и т.н. картофени понички „Spudnut“. Разликата е, че при тях към брашното за обикновените понички се добавя картофено пюре. През 50-те години там е създадена цяла верига магазини за продажба на „Spudnut“.
  • Картофените понички са любими сладкиши и в Източна Азия.
  • Световният ден на поничката се отбелязва от 1938 година. Инициативата е на Армията на спасението и е своеобразна почит към жените, раздавали понички на войниците през Втората световна война.
  • Дупката в поничките е дело на 16-годишният американец Хенсън Грегари и датира от 1847 година. Младият майстор забелязал, че когато има дупка в тестото, то се пържи по-равномерно и по-бързо.
  • Най-известните майстори на поничките са Маргарет Шелдън и Хелън Парвиънс от Армията на спасението. Те пристигнали във Франция през 1917 г, за да подкрепят американските войници на западния фронт по време на Първата световна война. Армията на спасението раздавала на войниците пресни понички, а също и кафе и пощенски марки. За един ден двете жени приготвяли над 300 понички.
  • Световният рекорд на Гинес за ядене на понички е поставен от Джон Хайт, който изял 29 понички само за 6 минути.
  • На Световното изложение в Чикаго през 1933 г. поничките са провъзгласени като „най-популярното ястие на века“.

Източници:

dama.bg

foodpanda.bg

Остави коментар

*

Facebook
SHARE
Следи чрез Email
Google+
http://nabrega.bg/%D0%B2%D0%BA%D1%83%D1%81%D0%B5%D0%BD-%D0%BF%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%B8-%D0%BF%D0%B5%D1%82%D1%8A%D0%BA-%D0%BE%D1%82-%D1%8E%D0%BD%D0%B8.html">
Pinterest
RSS