„Велосипеден Бургас” се представи пред партньорите на проекта ”Bike 2Work”

„Велосипеден Бургас” се представи пред партньорите на проекта ”Bike 2Work”

Системата за наемане на велосипеди ще се модифицира догодина

Отворена дискусия за „Велосипедния Бургас” се проведе в рамките на срещата на европейските партньори по проект ‘Bike 2 Work – До Работа с Колело’, чиито домакин бе Бургас.

Евгени Апостолов – председател на Националната велосипедна асоциация – български партньор по проект „Bike 2 Work – Smart Choise for Commuters” представи същността на проекта.

Презентирана бе и първата и единствената в България автоматизирана система за отдаване на велосипеди под наем,  която е дело на бургазлията Величко Янков и която му донесе наградата на Съюза на българските изобретатели „Изобретател на годината`2014”.

„Радвам се да видя толкова много ентусиасти в областта на велосипедизма!  Това, което виждате като „ВелоБургас”, е създадено и внедрено от нас. Вече работим върху по-нова версия, надяваме се да я внедрим следващата година, като я модифицираме за електрически велосипеди. Считам, че сме създали едно уникално с много функционалности изделие, което надали като съвкупност от всичко, което сме направили, го има някъде в Европа. Въпреки това ще се радвам, ако получа препоръки и съвети, защото тази система има бъдеще и тя трябва да бъде  развита”, заяви  с гордост Величко Янков.

Маринета Николова – началник отдел „Екологични политики и програми” в Община Бургас увери участниците в срещата, че Общината отчита важността на използването на велотранспорта и работи за неговото разширяване и надграждане. Въвеждането на обществен велотранспрот в града вече дава своите резултати – довело е до намаляване замърсяването на въздуха най-вече с фини прахови частици. „Чистотата на атмосферния въздух е приоритет за общинска администрация, защото е важна  и за гражданите на Бургас”,  обясни г-жа Николова.

„Щастлив съм, че можем в Бургас да споделим опита, който имат всички европейски организации по отношение на велосипедизма и ежедневното каране на колело в градска среда като средство за транспорт. Ще се радвам, ако можем да помогнем със споделяне на  добри практики  при партньори от държави, в които велосипедния транспорт е много добре развит”, заяви Кевин Мейн от Европейската федерация по велосипедизъм, водещ партньор  по проекта „До работа с колело”.

Как да се направят велостоянки за работещите в бургаската болница, които искат да ходят на работа с колело? Това бе един от конкретните въпроси, който веднага получи алтернатива: работодателят сам да направи велостоянка, или да закупи готова от специализирана фирма-производител. Най-евтиното решение е да се трансформират едно или две места от паркинга за автомобили. Две от местата за паркиране на автомобили да се обособят като паркинг за велосипеди.

Подобни казуси могат да намерят решението си  чрез т.н. guide book, в който са събрани добри практики от страните с много добре развит велосипедния транспорт. Това своеобразно ръководство може да се намери в сайта на проекта „Bike to Work”, както и на сайта на Националната велосипедна асоциация.

Остави коментар

*

Facebook
SHARE
Следи чрез Email
Google+
http://nabrega.bg/%D0%B2%D0%B5%D0%BB%D0%BE%D1%81%D0%B8%D0%BF%D0%B5%D0%B4%D0%B5%D0%BD-%D0%B1%D1%83%D1%80%D0%B3%D0%B0%D1%81-%D1%81%D0%B5-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%B8-%D0%BF.html">
Pinterest
RSS