„Бургас рециклира 2019“ започна в няколко града от областта

„Бургас рециклира 2019“ започна в няколко града от областта

За шеста поредна година стартира инициативата „Бургас Рециклира“. Повече от 60 доброволци влизат в училище, за да разкажат на първолаците забавно и нагледно как се появяват отпадъците и защо трябва да се рециклират. След като миналата година за първи път проектът излезе извън рамките на Бургас, този път, освен Поморие, в него се включват Черноморец и Ахелой. Спонсори на събитиетo са Vivacom, Time Heroes, Experian, Codefic и ЕкоПак.

В продължение на месец екипът ще обиколи общо 12 училища – в Бургас това ще са: ОУ „Васил Априлов“, ОУ „Александър Георгиев – Коджакафалията“, СУ „Св. св. Кирил и Методий“, ОУ „П.Р. Славейков“, НУМСИ „Проф. П. Владигеров“, ОУ „Св. Климент Охридски“, ОУ „Елин Пелин“, ОУ „Св. Княз Борис I“. За втора поредна година в програмата ще се включат и училища извън града – това ще са: ОУ“ Христо Ботев“ – Поморие, ОУ „Христо Ботев“ – Черноморец, ОУ „Христо Ботев“ – Ахелой и СУ „Христо Ботев“ – Сунгурларе.

Образователната програма е разделена в 3 интерактивни учебни часа с различна насоченост, изградени по най-новите педагогически тенденции. По-време на първата си среща с децата, доброволците разказват за различните видове материали, как те се превръщат в отпадъци и защо е важно да бъдат рециклирани. Информацията се поднася нагледно, като се прожектират презентация  и няколко кратки клипчета по темата. През втората седмица малчуганите се научават как от ненужните отпадъци могат да сътворят произведения на изкуството и дори полезни за бита и ежедневието вещи. Третата част е любима на всички. Чрез забавни игри първолаците неусетно добиват още полезни знания, които им помагат да затвърдят и приложат наученото.

„Децата се привързват страшно много към нас и дори не искат да ни пускат да си тръгнем. Всяка следваща седмица ни чакат с нетърпение. По-време на часовете има гора ръце и всеки иска да се включи в заниманията. Много от тях казват, че веднага са споделили на родителите си това, за което сме си говорили и искат да събират разделно отпадъците и вкъщи.“, разказват доброволците.

Традиционно като част от прoграмата ще се случат и няколко съпътстващи събития, в които участие могат да вземат и всички останали хора от областта.

ПРОГРАМА

април до 10 май
Видео предизвикателство „АЗ ПАЗЯ ПРИРОДАТА“

Бургас Рециклира предизвиква всички деца в първи и втори клас в Бургаска област да заснемат кратък видеоклип (до 30 сек) на тема: „Аз пазя природата“. В него могат да покажат как събират разделно отпадъци, преизползват/поправят различни вещи или други устойчиви практики у дома и навън. Родителите, трябва да публикуват видеоклипа във фейсбук събитието – Видео предизвикателство „Аз пазя природата“, с хаштаг #бургасрециклира. За най-добрите и харесвани клипове, има награди осигурени от спонсорите. Те ще бъдат раздадени на финалното събитие на кампанията, на 11-ти май, в училище Френе.
Линк към събитието: https://www.facebook.com/events/796969254011862/

20 април, 9:00ч. – Събиране на спирката на Операта в Бургас.
Почистване на дивия плаж „Липите“ до Синеморец
Линк към събитието:  https://www.facebook.com/events/350335848906924/  

24 април, 18:30ч – Читалище „Хамалогика“
Прожекция на документалния филм с Джеръми Айрънс „TRASHED“ (Бунище Земя) 
Линк към събитието:  https://www.facebook.com/events/797731293933985/

 

Остави коментар

*

Facebook
SHARE
Следи чрез Email
Google+
http://nabrega.bg/%D0%B1%D1%83%D1%80%D0%B3%D0%B0%D1%81-%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B8%D0%BA%D0%BB%D0%B8%D1%80%D0%B0-2019-%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%BE%D1%87%D0%BD%D0%B0-%D0%B2-%D0%BD%D1%8F%D0%BA%D0%BE%D0%BB.html">
Pinterest
RSS