Бургас почете 71 години от спасяването на евреите в България

Бургас почете 71 години от спасяването на евреите в България

Център „Алеф” кани Спилбърг да прави филм за паметните събития

Бургас почете 10 март – паметна дата за спасяването на българските евреи от лагерите на смъртта. Събитието бе организирано от Центъра за еврейско-българско сътрудничество „Алеф” в града. Да видят документалния филм „Да помним” в залата на Културен център „Морско казино” дойдоха видни общественици, депутати, служители в държавната и общинска администрация, представители на бизнеса и интелигенцията, местната еврейска общност, ученици. Ретроспективният филм е изготвен специално за годишнината от подвига на българския народ и представя малко известни факти от живота на евреите в Бургас и техните спасители.

Центърът за еврейско-българско сътрудничество „Алеф” е създаден неотдавна, за да популяризира и развива дълбоките културно-исторически връзки между двата народа, да показва, че космополитната и толерантна атмосфера в българското общество е още жива. Алберта Алкалай, председател на организацията сподели, че ще заинтригуват Стивън Спилбърг към събитията, разиграли се в България в годините на Втората световна война. Защото в историята няма друг прецедент, когато цял един народ се обединява около каузата да не даде свои сънародници за масово изтребление. Това е голям морален капитал за човечеството, подвиг за който светът трябва да научи.

Нищо не е забравено, доказаха пред препълнената зала най-младите, присъстващи на мемориалната вечер. Специално за нея балетна формация от Националното училище за музикално и сценично изкуство „Проф. Панчо Владигеров” с ръководител Недко Георгиев бе подготвила танц по музика от филма Стивън Спилбърг „Списъкът на Шиндлер”.

Нов смисъл в „урока по история” внесе ученичката от Търговската гимназия Нора-Мари Джананян. Тя прочете есето си „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”, наградено на едноименния конкурс за средношколци. Конкурсът бе организиран от Жаклин и Алберта Алкалай по повод 70 годишнината от спасяването на българските евери от лагерите на смъртта. Организаторите са твърдо решени инициативата да се превърне в традиция и съвсем скоро ще обявят темата на тазгодишната надпревара.

Остави коментар

*

Facebook
SHARE
Следи чрез Email
Google+
http://nabrega.bg/%D0%B1%D1%83%D1%80%D0%B3%D0%B0%D1%81-%D0%BF%D0%BE%D1%87%D0%B5%D1%82%D0%B5-71-%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B8-%D0%BE%D1%82-%D1%81%D0%BF%D0%B0%D1%81%D1%8F%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D0%BD.html">
Pinterest
RSS