Бургас посреща Орлин Горанов и книгата за него

Бургас посреща Орлин Горанов и книгата за него

Вижте както разказва за книгата нейния съавтор – Веселина Паскова

Орлин Горанов ще представи биографията си „Да започнем отначало“ в Бургас на 18 декември (вторник) от 18 часа. Изданието обхваща личния и творчески път на твореца от детските години до днес. Текстът допълват над  180 кадъра от личния архив на артиста, покорил оперната и естрадна сцена и у нас, и в чужбина. Събитието е премиерно за морския град. Негов организатор и домакин е Гранд Хотел и СПА Приморец. На литературната среща публиката ще има възможност да се срещне освен със самия Орлин Горанов, но и със съавтора на творбата – Веселина Паскова.

Тя е негов дългогодишен приятел и професионален разказвач на истории. Филолог, със специализации в Ирландия и Англия в областта на управлението, маркетинга, продажбите и финансовия мениджмънт. От над 15 години управлява собствена компания за маркетинг услуги и работи по различни проекти. Автор и продуцент на две телевизионни предавания „Часът на зрителите” по БНТ2 (2005 г. до днес) и „Да бъдем поети”, което се излъчва по БНТ САТ (до 2008 г.) Създател е и на документални филми. За 2018 г. това са „Очите на пчелата“ и „Порт Судан – Източната звезда на Африка“. Работила е по различни ключови проекти за компании от различни браншове и за държавни институции. Има широк кръг интереси – фотография, ски, тенис, ветроходство и народни танци. Определя музиката като най-висшето изкуство.

Г-жо Паскова, защо Орлин Горанов избра точно Вас за съавтор на своята биография? И съответно – защо Вие приехте тази покана?

Приятели  сме от години и май това обяснява нещата. Освен това ни беше интересно, обичаме предизвикателствата, а това бе ново и за двама ни. Да видим, дали сме се справили.

Каква беше ролята на всеки от вас, в създаването на книгата?

Първо направих плана, как би изглеждало съдържанието, той го одобри и се започна – пътувахме, говорихме, питах, записвах, след което качвах материала и съставях пъзела. Много от мислите ни се допълват, така че на много места, разсъждавам и аз. Поканих и негови приятели, за да мога и чрез тях да кажа това, което мисля за него, което е той.

Лесно ли се работи с един от най-популярните и обичани певци от естрадната и оперната сцена?

И да, и не. Защото е много популярен, той е и много зает – затова и напасването във времето и приказките беше предизвикателство. Иначе е сладкодумен и изключително приятен събеседник.

Какъв разказвач е Орлин Горанов?

Какъвто е и като певец – обаятелен.

Колко време отне създаването на „Да започнем отначало“?

Осем месеца.

Заглавието е натоварено със смисъл в много отношения. Как избрахте точно него?

Минахме през няколко, но Орлин си избра това. Тази песен („Да започнем отначало“) е крайъгълна в творчеството му и отговаря изцяло на неговата стилистика.

За Вас, като вид летописец, минал през всяка дума в книгата по няколко пъти, кой е Орлин Горанов и кои са преломните моменти в живота му?

Обособила съм ги в главите от съдържанието и техните имена. Всяка една от тях е период, среща или избор, които са насочвали живота му. Една от най-важните срещи в професионално отношение е срещата му с големия композитор Александър Бразицов и работата му във Фридрихщадпалас. В личен план съдбовна е срещата му с Валя, съпругата му, макар че е оскъден в приказките за личния си живот.

Лесно ли се улавя подобен многостранен талант в думи?

Притеснително е. Но на помощ дойдоха приятелите.

С какво общуването Ви с Орлин Горанов по време на създаването на творбата промени Вас?

Той е изключително позитивен и благонамерен човек и е намерил баланса у себе си. Аз се паля доста и влагам понякога повече емоции за не особено важни неща. Присъствието му е като балсам и те кара да поглеждаш с по-други очи на нещата.

Трудно ли е да носиш отговорността на летописец на един от най-великите родни изпълнители? Бихте ли се натоварили отново с подобна задача?

Трудно е, разбира се, докара ми доста безсънни нощи.

Нека видим, как ще се оцени тази книга. Това за сега е най-важно.

Повече за „Да започнем отначало“ научете сами от 18:00 часа на 18 декември (вторник) в Гранд Хотел и СПА Приморец. Там, ще ви очакват Орлин Горанов и Веселина Паскова. Събитието с вход свободен е част от инициатива „Приморец чете“, която води в Бургас знакови родни творци, за среща с публиката. 

Остави коментар

*

Facebook
SHARE
Следи чрез Email
Google+
http://nabrega.bg/%D0%B1%D1%83%D1%80%D0%B3%D0%B0%D1%81-%D0%BF%D0%BE%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D0%B0-%D0%BE%D1%80%D0%BB%D0%B8%D0%BD-%D0%B3%D0%BE%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2-%D0%B8-%D0%BA%D0%BD%D0%B8%D0%B3%D0%B0%D1%82.html">
Pinterest
RSS