Бургас отбеляза 205 години от рождението на Тарас Шевченко

Бургас отбеляза 205 години от рождението на Тарас Шевченко

Бургас почете паметта на украинския Апостол на Свободата Тарас Шевченко. Близо 100 души се събраха в зала „Петя Дубарова” на  „Морското казино” на 15 март, за да отбележат 205 години от рождението на великия поет и художник.  Химните на България и Украйна изправиха на крака представители на украинската диаспора в Бургас, на почетното украинско консулство в града, на общината и областната администрация, граждани-приятели на Украйна и поезията.

„Връзките между България и Украйна не са от днес, не ги създаваме в тази зала. Те са исторически обусловени. През последните години, след като и България е част от Европейския съюз, страната ни се старае на държавно ниво да укрепва тези връзки и да помага на Украйна в трудни за нея моменти”, каза при откриването на вечерта почетния консул  на Украйна в Бургас Димитър Караненов. По негова инициатива за поредна година тук се чества рождената дата на великия украински творец и борец за свобода. Почетният консул изрази задоволство, че празникът се почита и от много българи. Той благодари на общината и областната управа за отзивчивостта им, както и на училище „Св. св. Кирил и Методий”, което неизменно сътрудничи в укрепването на българо-украинските отношения чрез  приятелските връзки, които поддържа с училище в украинския град Николаев.

В творчеството си Тарас Шевченко е въплътил духа на един цял народ. Силно е вярвал в бъдещето на Украйна. Считан е за основоположник на украинската литература и по негови стихове са изпети повече от 80 песни. Част от тях прозвучаха в залата в изпълнение на деца и млади украинци, които живеят в Бургас, а ученици от  училище „Св. св. Кирил и Методий” изнесоха специално подготвен рецитал по стихове на поета. Викторината „Познай Украйна”, съчетана с етнографска изложба  от  годините, през които е живял Шевченко, попълниха познанията на присъстващите с любопитни факти за Украйна. Художествената програма прозвуча на фона на картините на Юлия Красовска – украинска художничка, която от години живее в Бургас.

Остави коментар

*

Facebook
SHARE
Следи чрез Email
Google+
http://nabrega.bg/%D0%B1%D1%83%D1%80%D0%B3%D0%B0%D1%81-%D0%BE%D1%82%D0%B1%D0%B5%D0%BB%D1%8F%D0%B7%D0%B0-205-%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B8-%D0%BE%D1%82-%D1%80%D0%BE%D0%B6%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%BE.html">
Pinterest
RSS