Бургаската школа „Батик” е домакин на шедьоври от индонезийската култура

Бургаската школа „Батик” е домакин на шедьоври от индонезийската култура

В Магазия 1 на Бургаското пристанище е домакин на изложба от текстила батик от личната колекция на Нейно Превъзходителство Сри Астари Рашит, посланик на Република Индонезия за България, Албания и Македония. Събитието стана възможно благодарение на усилията на почетния гражданин на Бургас Златка Бобева, която вече повече от 30 години популяризира това изкуство в морския град.

Изложбата  беше открита от Първия секретар за информация е социално-културни въпроси на Посолството на Република Индонезия Нурул София. С това събитие в Бургас се отбелязват 61 години от дипломатическите отношения между нашите две страни и 72-годишнина от независима Индонезия.

Възпитаниците на школата „Батик” с ръководител Златка Бобева направиха пред гостите на събитието и демонстрация на сложната техника при създаването на това изкуство, което е в списъка на ЮНЕСКО като шедьовър в нематериалното културно наследство на човечеството.

На откриването присъстваха зам. -областният управител  Севдалина Турманова, зам.-кметът на Община Бургас Йорданка Ананиева,  много приятели на Златка Бобева и много почитатели на нейното творчество.

Батик е техника в изкуството и текстила, при която се използва восък, за да се изрисуват тъкани, картини и др. Думата е с явански произход и производна на думите амба („пиша“) и титик (от индонезийски „точка“). Няма точна информация за годината и мястото на произход на батика. Популярно е разбирането, че батикът възниква преди повече от 2000 години. Според някои, за негова родина може да се приемат индонезийските острови. Според други, ранни примери на батик могат да бъдат намерени в страните от Далечния изток, Близкия изток, Азия или в Индия. Независимо от различните теории за произхода на батика, това изкуство е било много популярно през 13 век на островите Ява и Бали.

Остави коментар

*

Facebook
SHARE
Следи чрез Email
Google+
http://nabrega.bg/%D0%B1%D1%83%D1%80%D0%B3%D0%B0%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D1%88%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B0-%D0%B1%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%BA-%D0%B5-%D0%B4%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D0%BA%D0%B8%D0%BD-%D0%BD.html">
Pinterest
RSS