Бургазлии са силно притеснени за качеството на въздуха в града, според тях е налице системно обгазяване

Бургазлии са силно притеснени за качеството на въздуха в града, според тях е налице системно обгазяване

Борбата за глътка чист въздух в Бургас продължава

Както вчера нашата медия писа, в Проектобюджет 2018 на Община Бургас няма заложени средства за борба с мръсния въздух в града (тук). От институцията и от РИОСВ – Бургас твърдят, че измервателните уреди не са отчели завишаване на вредни емисии от регламентираните безопасни норми, гарантиращи качеството на въздуха и здравето на хората. Въпреки това опасенията на бургазлии, че поглъщат опасен въздух, нарастват. Според тях всяка вечер (включително и през изминалата нощ) се изпускат вредни газове, разнася се смрад във въздуха и се страхуват както за здравето и живота си, така и за здравето и живота на техните деца.

Безпокойството започва да ескалира и обстановката се нагнетява, сигналите към различните медии и отговорните органи не спират.

След сигналите за димната завеса от завода на Кроношпан, борбата за глътка чист въздух на Бургас продължава.
Последният сигнал, който получихме в Civi за замърсен въздух e от Румен – жител на Бургас, който се страхува да отвори прозореца си заради мръсните димни кълба, които се разстилат над Лукойл.
В приложението Civi получаваме множество сигнали за замърсен въздух. Последният, получен от Румен – жител на Бургас, е придружен със снимка, която дори не се нуждае от думи. Лукойл Нефтохим Бургас бълва мръсни кълба дим ежедневно и кара жителите на града да се страхуват да отворят прозорците си. Освен заводът Кроношпан, заради който е надвишена нормата за фини прахови частици във въздуха, жителите на Бургас се борят и с Лукойл. Последната глоба, която „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД е платил през 2016 г. е на стойност  250 000 лв. и е наложена от РИОСВ – Бургас за замърсяване на въздуха със сероводород 36 пъти над нормата. През 2017 г. проверките също са факт, гражданите са все така недоволни, предприятията все така намират извинения. Предприятия, които осигуряват работни места, често плащат по-високи и регулярни заплати, но на каква цена? Множество жители на Бургас се страхуват да изведат децата си навън за глътка чист въздух, защото такъв вече просто няма. 
След като Румен подаде сигнала за замърсения въздух, той беше подкрепен от над 30 души в рамките на само 2 дни. Това го прави в пъти по-значим и важен. От дискусията, която се разви под сигнала в приложението, става ясно, че всяка нощ се усеща остра миризма на нефт и в кв. Изгрев буквално се диша трудно. – съобщава Civi.

Остави коментар

*

Facebook
SHARE
Следи чрез Email
Google+
http://nabrega.bg/%D0%B1%D1%83%D1%80%D0%B3%D0%B0%D0%B7%D0%BB%D0%B8%D0%B8-%D1%81%D0%B0-%D1%81%D0%B8%D0%BB%D0%BD%D0%BE-%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5%D1%81%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0%B8-%D0%B7%D0%B0-%D0%BA%D0%B0%D1%87%D0%B5.html">
Pinterest
RSS